Dimarts, 24 de Maig de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El IV Congrés de Filosofia converteix Vilafranca durant uns dies en la capital catalana del pensament

Del 25 al 28 de novembre Vilafranca està acollintel IV Congrés Català de Filosofia que organitza la Societat Catalana de Filosofa, en col·laboració amb la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Associació Filosòfica de les Illes Balears.

En commemoració dels set-cents anys de la mort de Ramon Llull i del bicentenari de la creació de la Societat Filosòfica a Barcelona, Vilafranca acollirà aquestes jornades de treball en el marc dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2015.
El congrés compta per primera vegada amb l’adhesió de totes les universitats importants dels Països Catalans, amb l’assistència dels rectors de l’UB i de l’UPF; i de congressistes d’arreu d’Europa i d’Amèrica llatina. Està previst que una part del congrés es publiqui a Holanda en la millor editorial universitària científica.
El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, comentava que és important per Vilafranca acollir aquest congrés, que ja està consolidat en arribar a la quarta edició. Apuntava també, sense concretar, que en un futur es podria ampliar la col·laboració entra la Universitat i els seus estudis de filosofia amb la capital de l’Alt Penedès.

Per la seva banda, Pere Regull es mostrava satisfet d’acollir un e4sdeveniment com aquest, tot recordant els vincles de la vila amb els estudis filosòfics i el pensament. Sense voler tampoc concretar, l’alcalde remarcava que podria ser important per Vilafranca poder recuperar aquest paper en el marc dels estudis de filosofia i el pensament.

Els debats i sessions del congrés, que tindran lloc majoritàriament a l’edifici de l’Enològica, acolliran uns 165 ponents. Es preveu un moviment de més de 500 persones en el congrés, tenint en compte que 300 alumnes dels IES de Vilafranca participaran en tallers de neurociències dijous dia 26. Hi ha inscrits de Mèxic, Portugal, Andorra o França, alguns dels quals són primeres figures en l’estudi de la filosofia.
Pel que fa al contingut del congrés, destaca la ponència inaugural a càrrec de Manuel García Carpintero, d’aquest migdia, la sessió de cloenda a càrrec de Fina Birulés, que es farà divendres a ¼ de 7 de la tarda i la conferència plenària a carrer d’Òscar Benifier, el filòsof francès més destacat actualment, dissabte 28, a 2/4 de 12 del migdia.
També cal posar èmfasi en el simposi dedicat al vilafranquí Francesc Xavier Llorens i Barba, pare de la filosofia catalana moderna, que ha començat aquesta tarda de dimecres, amb presència del regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i continuarà demà dijous dins el congrés, que seran d’accés lliure amb prèvia inscripció, o les ponències sobre un altre vilafranquí, Ramon de Penyafort.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: