Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca revisarà i posarà al dia el catàleg de patrimoni arquitectònic, històric i ambiental 27 anys després

Durant els propers mesos, un equip pluridisplinar integrat pels arquitectes Antoni Vilanova i Susanna Moya, els historiadors Josep Bosch i Joan Solé Bordes, l’arqueòleg Juan García Targa i l’enginyer agrònom Xavier Fàbregas, revisarà i posarà al dia el catàleg de patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Vilafranca.

El catàleg vigent és del 1988 i s’ha d’adaptar a l’actualitat, sobretot a la nova llei de patrimoni del 2015. Per a l’ajuntament, en un moment en què la imatge física de la ciutat és vital per a la seva projecció enoturística, el catàleg revisat serà una eina imprescindible.

El catàleg actual contempla una vuitantena de béns catalogats, entre edificis monumentals, monuments urbans i conjunts urbans com el centre històric i les dues rambles. Dels edificis monumentals n’hi ha tres que són béns culturals d’interès nacional i per tant tenen la màxima protecció: la Basílica de Santa Maria, el Palau Reial i el Palau Baltà. També hi ha un centenar de béns inventariats, que tenen interès però no estan totalment protegits. Tot aquest llistat, entre béns catalogats i béns inventariats, pot canviar amb la revisió; i segurament serà ampliat perquè la llei del patrimoni històric obre capítols nous.

Entre altres aspectes, també s’haurà de tenir en compte l’arquitectura de la postguerra i detallar els aspectes monumentals del recinte del cementiri, que fins ara era contemplat com un tot.
L’equip que revisarà el catàleg haurà de conèixer tots els inventaris i documents que ja existeixen i després iniciarà un treball de camp d’entre 3 i 4 mesos durant el qual esperen tenir la col·laboració dels ciutadans.

La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, exercirà la direcció del treball, amb contacte directe i continu amb els serveis municipals, i es farà càrrec del 80% dels honoraris de l’equip pluridisciplinar. Es preveu que la redacció del treball acabi en 16 mesos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: