Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Valldosera repensa la malaltia i revisa els arquetips femenins de l’església a Vera Icon, a la Capella dels Dolors

Vera Icon vol dir imatge de veritat i és un encàrrec de la Fundació ARTS AIDS que treballa per la integració de les persones portadores del virus del VIH.

La instal·lació de Valldosera, que forma part de les accions artístiques de la Capitalitat Cultural, es pot veure a la Capella dels Dolors fins divendres vinent.
La projecció de l’artista vilafranquina, realitzada l’any passat, interpel.la l’espectador en conceptes tan profunds com el coratge i la compassió que suposen els gestos de netejar i guarir les ferides de l’altre. Al mateix temps, revisa els arquetips femenins que l’església ha transmès a la nostra memòria col·lectiva, amb la dona sempre per sota de l’home.
En aquesta projecció, Eulàlia Valldosera parteix del relat d’un malalt de SIDA, al qual ja donaven per mort i una llum el va fer tornar a la vida. En la instal·lació les mans d’un home seropositiu netegen i cuiden la imatge de la verge de la Verònica de la Confraria de Reus i Valldosera ha fet que la figura masculina estigui per sota la femenina, i no a l’inrevés.
La peça de Valldosera dialoga amb la imatge de la Pietat de la Capella dels Dolors i és que per a la vilafranquina, la tria dels espais és vital per donar noves lectures.
En aquest sentit, destaca que moltes de les intervencions visuals de la Capitalitat Cultural permeten mostrar que hi ha art més enllà d’un marc.
Guardonada amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques l’any 2001, Eulàlia Valldosera ha tornat a mostrar la seva obra a Vilafranca després de molts anys.
Vera Icon es projecta a la Capella dels Dolors fins divendres vinent i a la galeria Sicart es poden tornar a veure una selecció dels seus dibuixos del cos humà sobre tinta de fa 25 anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: