Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP lamenta que el preu del raïm blanc no hagi arribat als 40 cèntims d’euro per quilo aquesta verema 2015

La gran majoria d’operacions de varietats blanques han quedat per sota dels 40 cèntims d’euro per quilo, el preu que cobreix els costos de producció.

Excepte algunes partides de molta qualitat, aquesta verema el raïm blanc s’ha pagat majoritàriament a 36 cèntims d’euro per quilo segons explica el responsable del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès, Josep Marrugat.
Els responsables del sindicat troben a faltar aquests 4 cèntims per quilo i més, en una verema que ha estat entre un 20% i un 30% inferior respecte collites normals. Això sí, sanitàriament és molt bona.
Josep Marrugat lamenta que no hi ha manera que els agents del sector vitivinícola es tornin a asseure plegats per negociar preus.
El mercat penedesenc és rígid i mancat de dinamisme critica Marrugat, que ho atribueix al fet que està dominat per 3 o 4 grans elaboradors sense voluntat d’arribar a un acord marc i donar estabilitat a la producció.
El responsable comarcal del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos també vol posar el focus sobre la pèrdua de valor de les varietats negres al Penedès. Marrugat explica que es paguen a la meitat del que es valoren les blanques i troba inconcebible que la majoria de varietats negres oscil·lin entre els 18 i els 22 cèntims d’euro, molt per sota dels costos de producció.
Marrugat recorda que fa 20 anys el Consell Regulador de la DO Penedès va
incentivar la plantació de varietats negres i critica que ara “el Penedès ha llençat la tovallola”, “renunciant a elaborar vins negres de gran consum”.
Per Marrugat “és una llàstima veure’ns en aquesta situació” i apunta que la única perspectiva que els queda a les vinyes de varietats negres és arrencar-les o empeltar-les.
Quant a l’embranzida que agafa la producció ecològica o integrada, explica que a l’Alt Penedès ja hi ha prop del 20% de la vinya ecològica. Respecte els preus també lamenta que aquest augment de la qualitat no es veu compensat amb un augment del preu, tot i reconèixer que comporta “un cert estalvi de costos”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: