Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat unes ordenances congelades i amb més bonificacions per incentivar la creació de llocs de treball

El tema més destacat del ple ordinari del mes d’octubre ha estat l’aprovació de les ordenances fiscals, és a dir els impostos i taxes municipals que pagaran els vilafranquins l’any vinent.

En aquest cas el govern ha plantejat la congelació, és a dir que no pujaran els impostos. El regidor d’hisenda, Aureli Ruiz, explica que en un moment com el actual, en el que encara no es pot dir que haguem sortit de la crisi, no s’ha volgut incrementar la pressió fiscal.
L’ajuntament manté el mateix nivell d’impostos, tot i sabent que tindrà un augment de les despeses, per exemple en temes de personal, i amb l’objectiu de continuar oferint els mateixos més de 50 serveis que dona als ciutadans. D’altra banda es manté el suport, en forma de bonificacions, a les famílies que passen majors dificultats i també s’estableixen algunes bonificacions de suport a l’activitat econòmica i a la creació de llocs de treball.
El regidor del PP, Josep Ramon, es va abstenir, tot i reconeixent aspectes positius de la proposta. Va parlar però de coses que es podrien millorar, com per exemple bonificacions en l’IAE a les empreses.
El portaveu de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, va lamentar el poc temps que han disposat els grups de l’oposició per analitzar la proposta del govern. També va demanar dedicar un Ple extraordinari al debat d’ordenances i sobre tot que es treballi avançant en la tarificació social.
També Mònica Hill, la portaveu d’ERC, va demanar més tarifiació socials a diferents taxes o impostos, i va posar l’accent , per exemple en la de la brossa i els residus, taxa que considera massa injusta.
En nom de la CUP la regidora Laia Sentís va recordar que la incorporació de la tarificació social a les taxes de les llars d’infants es va iniciar el 2008 a proposta del seu grup i que continuen reivindicant que s’eixampli a altres serveis municipals, com per exemple l’escola de música. La CUP es va mostrar també reivindicativa respecte de l’IBI als pisos buits.
Finalment el tinent d’alcalde, Francisco Romero, va recordar que l’equip de govern aplica un criteri continuista que permet oferir molts serveis de qualitat.
Les ordenances es van aprovar amb els vots favorables del govern de CiU i el PSC, l’abstenció del PP i els vots en contra de la CUP, ERC i VeC.
D’altra banda el Ple també va aprovar definitivament la nova ordenança d’establiments de pública concurrència, resolent les al·legacions presentades. En l’apartat de mocions se’n va presentar una d’urgència de suport al poble Sahrauí davant els efectes devastadors de les pluges torrencials de la setmana passada. En nom de l’ACAPS Wilaya Alt Penedès el seu president va demanar el suport econòmic.
La moció es va aprovar per unanimitat. ERC va presentar dues mocions en relació a la memòria històrica. Una recordant la figura de Lluís Companys i l’altra demanant el suport a la creació d’un banc d’ADN per a identificar persones desaparegudes a la Guerra Civil. Les dues van rebre el suport de tots els grups, excepte del PP. La darrera moció la presentava VeC sobre l’atenció, la cura i el respecte vers els animals, debat que va compta amb la presència al saló de plens d’un grup de persones en suport al voluntariat del CAAD i contra el sacrifici dels coloms. Aquest punt va rebre el suport de tots els regidors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: