Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

JARC reclama que els viticultors del Penedès es mereixen “algun cèntim més per quilo” de raïm

Acabada la verema 2015, el preu del raïm continua sent l’assignatura pendent al Penedès.

El nou president territorial de JARC a Barcelona, el viticultor de Sant Llorenç d’Hortons Joan Esteve, lamenta que “no ens en sortim” amb aquest problema històric i reconeix que esperaven un preu del raïm més alt dels 33-35 cèntims d’euro per quilo pagats de mitjana al Penedès. Esteve lamenta que el preu ha pujat molt poc, bàsicament a causa de la menor oferta, i reivindica que el sector es mereix “algun cèntim per quilo més”.
Joan Esteve posa en valor l’esforç de professionalització i formació del sector viticultor en els darrers anys o la introducció de les ADV a la comarca, amb tècnics a peu de vinya, que s’ha traduït en un augment de la qualitat del raïm.
JARC ha encetat converses amb les empreses elaboradores tot buscant una més gran valoració del paper del viticultor i per tant, del preu del raïm i es mostra disposada a seguir treballant i a ser “companys” de viatge, però recalca la necessitat que s’apugi el preu “algun cèntim més”.
El preu no ha complert les expectatives dels viticultors, però en canvi la verema 2015 al Penedès ha estat més quantiosa del que es preveia. Després d’un estiu difícil, semblava que seria curta però finalment les varietats tardanes, i sobretot la parellada, han recuperat volum fent que la collita només sigui un 10% inferior respecte l’any passat.
Esteve també reconeix, com ens deia Unió de Pagesos aquesta mateixa setmana, que el preu de les varietats negres destinades a DO Penedès o a DO Catalunya és un altre problema, pagant-se a 18-20 cèntims d’euro.
Segons Esteve les vinyes que queden són bones, fan qualitat i malauradament “no es valora” perquè el vi negre Penedès té un mercat molt petit i majoritàriament surt de les vinyes dels propis elaboradors.
En aquest sentit, el president de JARC Barcelona fa una crida als cellers que elaboren vi negre.
Al costat positiu de la verema 2015 hi ha l’entrada en vigor de la Llei per a la millora de la cadena alimentària que ha comportat que al Penedès “pràcticament tothom” hagi signat contractes de verema, quan l’any passat només en van fer algunes empreses. Esteve ho qualifica de “pas endavant” i confia que els pagaments es facin a 30 dies, com marca la llei.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: