Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El setè Congrés de Biblioteques Mòbils de l’estat, celebrat a Vilafranca, posa de manifest la importància de l’accés igualitari a la lectura

De divendres a diumenge, Vilafranca ha estat la seu del setè Congrés de Biblioteques Mòbils de l’estat i ha acollit multitud de ponències i activitats per donar a conèixer la tasca i la rellevància dels bibliobusos en la construcció d’una xarxa que permeti l’accés igualitari de tots els ciutadans a la lectura.

Durant la inauguració protocol·lària del Congrés, divendres a la tarda a l’auditori de Vinseum, responsables de diverses administracions van remarcar el paper dels bibliobusos com a agents d’accés a la lectura i, en definitiva, a la cultura, però també com a agents socialitzadors en nuclis petits que no poden disposar d’una biblioteca convencional.

Des del Ministeri de Cultura, recordaven que els bibliobusos donen servei a 10 milions de persones a tot l’estat espanyol.

Per la seva part, la Diputació de Barcelona vol seguir apostant pel model del bibliobús per arribar als municipis més petits de la demarcació.

A l’Alt Penedès, amb 27 municipis a la comarca, bibliobusos com el Montcau, amb vint anys d’història al darrere, han fet una important feina de socialització.

El Congrés també ha estat un espai de reflexió i reivindicació per als professionals que treballen a les biblioteques mòbils i ha comptat amb ponències com la de Juan Sánchez, que reivindica una política europea de biblioteques i que aquests equipaments estiguin considerats socialment i políticament al nivell d’un ambulatori o una escola.
En el transcurs del congrés també s’han lliurat els premis ACLEBIM a Julia Méndez, creadora del concepte actual de bibliobús com a complement de la biblioteca a través de la seva experiència a Toledo, María Antonia Carrato, fins fa un any subdirectora general de coordinació bibliotecària del ministeri, i Jordi Permanyer, ex gerent del servei de biblioteques de la Diputació de Barcelona.
La jornada també va comptar amb la presència del Director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Joan Pluma i el regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: