Dijous, 26 de Novembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos insisteix en la creació d’una taula de contractació per establir contractes homologats que fixin uns preus justos del raïm

Meteorològicament parlant aquest 2015 la verema està sent molt tranquil·la i només s’ha hagut de tractar per a la malura. Els pagesos distingeixes dues fases marcades: una de finals d’agost a setembre quan va fer molta calor i el grau pujava molt ràpid, i una altra aquest mes de setembre amb temperatures baixes a la nit i calor durant el dia que estan fent que el xarel·lo que s’està collint sigui de molt bona qualitat i amb bons aromes.

 

Malgrat això, les quantitats han estat inferiors a l’any anterior. En tot el seu conjunt, calculen que aquest any es collirà un 20% menys de raïm, especialment de macabeu que serà un 25% inferior. Amb aquest escenari els pagesos lamenten que la lleugera pujada del preu, no repercutirà a benefici seu ja que el preu del raïm encara no arriba als 40 cèntims. Per això des d’Unió de Pagesos ja fa temps que reclamen una negociació que permeti que tots els implicats en el procés d’elaboració del vi i del cava puguin obtenir beneficis. Un altre cost que també han d’assumir els pagesos és el dels contractes i la manutenció dels veremadors. Esteve assegura que cada vegada es necessita menys gent a causa de la mecanització de la vinya i que la majoria de contractes es fan en origen o són de la comarca.

Un dels exemples de contractació en origen és el Manuel, que cada any ve a fer la verema amb la família Esteve procedent d’un poble de Córdova. Un modus vivendi que el porta a passar uns quants mesos al Penedès, no només per a la verema.

La verema es troba aproximadament al seu equador. De moment s’ha collit la varietat Macabeu i aquesta setmana i la que ve es centra en el xarel·lo. La parellada també es collirà la setmana que ve mentre que de les varietats negres només falta el cabernet.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: