Dijous, 5 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sant Sadurní torna a combatre la plaga de la fil·loxera, el 7 i 8 de setembre

Com cada any, Sant Sadurní tornarà a combatre la plaga de la fil·loxera. Els propers dilluns i dimarts, la Capital del Cava viurà la 34a Festa de la Fil·loxera, que pintarà la vila de groc.

L’Associació Festa de la Fil·loxera, que organitza la festa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Sadurní, compta amb 1.208 socis; 240 nens i 230 adults participen a la Festa del 7 i el 8 de setembre; durant els dos dies de festa s’encenen 4.000 petards i al triomf final de la Festa, el dia 8 a la nit, s’escampa el cava de 150 ampolles. Enguany també s’ha apostat per reforçar la comunicació 2.0, renovant el domini i la pàgina web de la Festa, que ara és www.festadelafiloxera.cat.

La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 a la nit, just després del tradicional castell de foc. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que s’escampen en dues cercaviles de 15 fil·loxeretes cadascuna que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l’Era del Guineu, situada al davant mateix de Can Guineu, la casa pairal d’un dels Savis de Grècia, Marc Mir, on les espera la fil·loxera gran.

L’endemà, dia 8 al matí, hi ha la Festa de la Fil·loxera infantil, una cercavila amb les versions menudes de tots els elements de la Festa de la nit. Com a novetat aquest 2015 faran el recorregut en un ordre diferent, ja que els elements de foc, adaptats a la canalla, tancaran la cercavila. La cercavila s’inicia a la plaça de l’Església i finalitza a la plaça de l’Ajuntament.

La Festa de la Fil·loxera comença el dia 8 al Raval, a partir de les 10 de la nit. Tots els entremesos i participants fan una cercavila de foc, música i ball fins la plaça de l’Església. La Festa de la Fil·loxera comença amb el primer ball de pagesos fins que s’apaguen els llums i tot l’espai és ocupat pel primer atac de la fil·loxera. La conseqüència són els ceps carregats amb foc vermell, símbol de la malaltia de la planta. A partir d’aquest moment la ferocitat de la fil·loxera es combina amb les trobades dels set savis de Grècia per trobar solució al problema, una solució que passa per replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd, que tornen a portar vida a la població, tot seguint el ritme d’una de les peces més alegres del repertori de la Festa.

Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s’acaba amb una ruixada general de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar per celebrar la culminació d’una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: