Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’altar de Santa Maria exposa el “Baldaquí de les revelacions”, una instal·lació de l’artista Manel Atzerà

Es tracta d’una proposta de caire iconogràfic que dóna importància a les revelacions sobrenaturals del cristianisme i que està situada al fons de l’altar de la basílica de Santa Maria de Vilafranca, en una aposta més de les activitats en el marc del programa d’arts visuals de la capitalitat cultural del 2015.

La presentació de la instal.lació es va fer ahir amb l’assistència del regidor de cultura, Raimon Gusi i del rector de la basílica, mossèn Jaume Berdoy, entre d’altres.
Manel Atzerà s’interessa per l’art Romànic per la importància que dóna a les imatges i el desinterès en representar la realitat tal i com és; pel Gòtic pel daurat com a representació propera a Déu, també pel seu disseny geomètric del Terra representat en les imatges dels retaules. I per últim el Renaixement, per representar pictòricament el misteri la bellesa.

A Catalunya s’han conservat un gran nombre i varietat d’obres de pintura sobre fusta, que en origen, pertanyien a la decoració de l’altar romànic. Aquest mobiliari litúrgic que fonamentalment estava format per frontals d’altar i baldaquins tenia la funció de donar magnificència a l’altar i reforçar el seu caràcter sagrat. Aquesta és la inspiració de l’obra d’Atzerà.

L’obra pictòrica s’acompanya de textos que reflecteixen idees i pensaments de l’artista, interessat per l’art religiós i per les seves icones. Especialment pels àngels o per la temàtica de la mort.

Manel Atzerà fa un treball amb la perspectiva de la consciència interna, el que podríem dir l’ànima, però també en relació a la consciència social.
El baldaquí és una instal·lació a la Basílica de Santa Maria que concreta l’expressió poètica de l’espai, el cos i la llum i que es podrà veure en aquest indret fins a finals d’any.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: