Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’alta participació marca el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l’Alt Penedès

L’Alt Penedès va ser pioner en la prevenció càncer de còlon i recte, després de l’Hospitalet de Llobregat, amb la implantació, l’any 2004, d’un programa pilot a Vilafranca, que es va estendre a tota la comarca l’any 2007.

Aquest mes de setembre ha començat a l’àrea bàsica de salut de Vilafranca una nova ronda d’aquest Programa de Detecció Precoç del càncer colorectal, que duu a terme l’Institut Català d’Oncologia cada dos anys. Posteriorment, al novembre, començarà a Sant Sadurní i, al desembre, a les àrees no urbanes de l’Alt Penedès. Després de més de deu anys, el programa està plenament consolidat a la comarca i les dades de participació són molt bones, situant-se a l’entorn del 43% de la població elegible. El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i, sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. D’aquí la importància de participar en aquest cribatge.

Tota la població d’entre 50 i 69 anys rep una carta a casa i se la convida a fer-se la prova de detecció de sang en femta. Només s’exclouen aquelles persones que, per un motiu o altre, ja segueixen controls. Com explica Pilar Piñeiro, la gran majoria de participats al programa no presentaran cap problema. Però també es detectaran alguns positius i s’actuarà en conseqüència.

La colonoscòpia és la prova definitiva per detectar possibles adenomes, que poden ser cancerígens o no, però que en tot cas s’han d’extirpar.

Les persones que s’hagin de fer la colonoscòpia han de seguir unes instruccions molt estrictes perquè la prova es pugui fer en bones condicions. Al web de l’hospital comarcal hi ha una explicació dels passos a seguir.

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l’Alt Penedès es fa en col·laboració amb les farmàcies de la zona, que subministren el material per recollir la mostra de femta a casa, l’hospital i les tres àrees bàsiques de salut de la comarca. El Departament de Salut preveu estendre el programa a tota la població de Catalunya amb el Pla de Salut que s’ha d’aprovar al novembre.
Els professionals d’atenció primària destaquen que el càncer de còlon té una gran prevalença i és una de les principals causes de mort a l’estat. Per intentar evitar la malaltia, que té un origen multifactorial, cal seguir uns hàbits de vida saludables: menjar fruita i verdura i ingerir força líquid.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: