Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Pau Vidal ha defensat a Vilafranca que el bilingüisme a Catalunya acabarà amb la dissolució del català si no s’hi actua legalment

El filòleg, traductor i escriptor barceloní va protagonitzar ahir al vespre la segona sessió del cicle de tertúlies literàries que organitzen la Llibreria La Cultural, Vinseum, Ràdio Vilafranca i la Biblioteca Torras i Bages a la terrassa del museu.

Pau Vidal presentava “El bilingüisme mata” acompanyat pel periodista d’aquesta casa Sergi Ansón. Sota aquest títol cridaner, Vidal proposa un estudi rigorós sobre el bilingüisme a Catalunya i les conseqüències que pot tenir en el futur si no s’actua legalment per protegir el català.
Trenta anys després que s’aprovés la Llei de Normalització Lingüística, Vidal diagnostica que el bilingüisme no funciona. Amb només un 36% de parlants habituals i una ‘mala salut filològica’ que el deteriora cada dia més, el filòleg diu que el català està lluny de la normalitat. “El bilingüisme mata” és un treball molt crític amb la creença que “de llengua en pot parlar tothom” i també amb les enquestes com a mètode d’aproximació a la realitat social. El llibre descriu detalladament el que el filòleg Joan Solà va gosar dir en veu alta: “que el català no s’està morint per falta de parlants sinó per falta de català”. Pau Vidal explica que a Catalunya es produeix el que s’anomena “contacte de llengües”, un fenomen que sol acabar amb que “la llengua gran es menja la petita”.

Vidal defensa que la supervivència de la llengua no depèn només de la qualitat de parlants, sinó també de la qualitat de la mateixa, alerta del ‘canvi idiomàtic’ i en descriu els símptomes, que escampen els mitjans i les xarxes socials. I, corregint alguns dirigents sobiranistes, proposa que l’única cura possible és “elevar el català a llengua oficial única del futur Estat”. D’entrada parla de canviar el marc legal el més aviat possible.

Pau Vidal tradueix narrativa italiana contemporània i és autor dels mots encreuats del diari El País. Amb la seva primera novel·la, “Home les”, va guanyar el Premi Documenta 2002.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: