Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Síndica de Greuges demana que l’ajuntament destini el màxim de recursos possible a les famílies que més ho necessiten

El ple del mes de juliol a l’Ajuntament de Vilafranca ha començat amb la presentació de la memòria de la sindicatura de greuges relativa al 2014. Durant l’any passat s’han presentat 65 expedients nous, un 23% més que l’any anterior.

Valeri atribueix aquest augment al fet que es va incloure als documents de les resolucions de l’ajuntament un text que recordava l’existència de la sindicatura i en facilitava el contacte. En canvi, de consultes n’hi ha hagut menys; segons la Síndica per la bona feina que s’ha fet des de l’Oficina d’Atenció Ciutadana.
La síndica ha fet aquest 2014 un total de 139 actuacions. Valeri destaca la complexitat dels expedients i el fet que ha rebut consultes sobre “problemes molt greus”, sobretot relacionats amb la percepció de la Renda Mínima d’Inserció, en què la responsabilitat no recau sobre l’ajuntament. En aquest cas, ha derivat els casos al Síndic de Greuges de Catalunya.
La majoria de les queixes que apareixen a la memòria tenen a veure amb serveis socials i amb la policia local, temes que toquen “la part més vulnerable de la societat”, segons Valeri.
La síndica adverteix que hi ha situacions molt problemàtiques que demostren que la crisi segueix viva i demana a l’ajuntament que destini el màxim de recursos possible a ajudar les famílies que més ho necessiten.

En matèria de seguretat ciutadana, la Síndica destaca l’augment del 46% més de casos relacionats amb el servei que ofereix la policia. Valeria ha atès 38 expedients, dels quals 15 casos s’han resolt a favor de l’ajuntament i 15 per mediació. Respecte els vuit restants, Valeri apunta que seria desitjable una actitud més educadora que sancionadora per part dels agents.

D’altra banda, la síndica de greuges de Vilafranca ha valorat positivament l’agilitat de l’ajuntament en la resposta de resolucions. Valeri també ha recordat que ha acabat el seu mandat al fòrum de síndics i defensors del poble de Catalunya i s’ha compromès a seguir ocupant la Sindicatura de greuges durant el 2015, tot recordant que caldria valorar un canvi de cara a l’any vinent.
Els representants dels grups municipals han agraït la seva tasca a la Síndica i al seu ajudant. Els partits d’esquerres de l’oposició han manifestat la necessitat de que els pressupostos contemplin la urgència social que destacava la síndica al seu informe. Mentre que, en nom del govern i, per al·lusions com a regidor de seguretat ciutadana, Joan Manel Montfort ha defensat l’actuació de la policia tot recordant que durant el 2014 el cos va fer 12.000 intervencions i 38 expedients representen una part molt petita del treball global que exerceixen els agents.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: