Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les troballes del Jaciment de la Font de la Canya permeten documentar l’existència d’àmfores de vi fenícies al Penedès

L’anàlisi químic de més de 200 mostres de ceràmica fenícia trobades a diferents jaciments ibers de Catalunya demostra l’existència d’un important comerç amb les colònies fenícies andaluses durant la primera edat del ferro, als segles VII i VI abans de Crist.

L’estudi, de l’equip d’arqueometria de la Universitat de Barcelona, forma part de la tesi doctoral de l’arqueòloga Eva Miguel Gascón, investigadora de la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès. Aquest és, precisament, un dels jaciments que s’ha estudiat i a on ha estat possible identificar àmfores de vi provinents de les colònies fenícies del Cerro del Villar i de Toscanos, a la província de Màlaga. A Font de la Canya, on se segueixen recuperant nombroses dades sobre els inicis de la vinya i el vi al territori, també s’han documentat productes del centre del Mediterrani, com gerres i una petita ampolla, provinents de l’àrea de Cartago, l’actual Tunísia.
Ara per ara, els investigadors no disposen de dades analítiques sobre els continguts d’aquests recipients ceràmics, però tot sembla indicar que les àmfores fenícies contenien, sobretot, vi. Les dades arqueològiques suggereixen que són els fenicis els qui introdueixen el consum del vi durant el segle VII aC, a l’època preibèrica, a través de les terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès Històric.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: