Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La divuitena mostra de Balls de Diables centenaris amb parlaments constata a Vilafranca la bona salut del model penedesenc

Coincidint amb el bicentenari del Diables de Vilafranca, la capital de l’Alt Penedès ha acollit aquest dissabte la divuitena mostra de Balls de Diables centenaris amb parlaments amb la participació de nou colles: l’Arboç, Sant Quintí de Mediona, Riera de Gaià, Sitges, Tarragona, Torredembarra, el Vendrell, Vilanova i Vilafranca.

La trobada ha permès comprovar la bona salut del model de Ball de Diables propi del Penedès i el Camp de Tarragona, el model tradicional que té com a pal de paller el ball parlat, entremès o acte sacramental que representa la lluita entre les forces del bé i del mal, i es complementa amb els versos burlescs inspirats per l’actualitat política i social i, en aquest cas, per les altres colles, que també van rebre.
El paradigma d’aquest model podria ser el ball de diables de Sant Quintí de Mediona que, des del 1853, representa el mateix ball parlat.

Les colles van poder mostrar aquesta idiosincràsia dissabte a la tarda a l’escenari natural del Palau Baltà davant del nombrós públic que omplia la plaça Jaume I. Però també al matí, al parc del Tívoli, hi va haver exhibició. En aquest cas eren les colles de diables petits les protagonistes. La incorporació dels balls infantils era la novetat principal de la trobada i va permetre veure actuar les colles de tots els balls adults, excepte els de la Riera de Gaià i Vilanova, que no en tenen.

La trobada va acabar amb una cercavila de foc pels carrers del centre de Vilafranca i el concert de Doctor Calypso al carrer Magarola. La valoració per part dels amfitrions no pot ser més positiva, com explica el cap de colla del Ball de Diables de Vilafranca Pol Senabre.

Vilafranca ha estat seu de la trobada tres vegades: l’any 1995, l’any 2004 i aquest 2015, coincidint també amb la capitalitat cultural de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: