Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
S’ha iniciat el cicle de tertúlies filosòfiques

S’ha iniciat el cicle de tertúlies filosòfiques

Parlant del pactisme català Vilafranca ha iniciat un cicle de debats i tertúlies filosòfiques amb motiu de la Capitalitat Cultural 2015.

Amb motiu del IV Congrés de Filosofia Catalana que tindrà lloc al novembre s’han programat a Vilafranca cinc debats-tertúlies sobre filosofia a partir de filòsofs i temes, la major part dels quals relacionats amb el Penedès, com ara El pactisme català, El valor de l’art, Una filosofia nacional o L’assaig en la literatura catalana. La Societat Catalana de Filosofia, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana, ha programat aquestes tertúlies, obertes al públic.
La primera es va celebrar aquest dimecres al Claustre de Sant Francesc, moderada per el vilafranquí Enoch Albertí, i comptava amb la participació del professor d’història del dret, Max Turull, el degà de la facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona, Josep Montserrat i el sociòleg Salvador Giner. Inicialment havia de participar-hi també l’historiador Jordi Vidal, que no hi va poder assistir per motius de salut.

Albertí, que és degà de la facultat de dret de la Universitat de Barcelona, destaca que la iniciativa dels debats filosòfics que acull Vilafranca és remarcable.

El vilafranquí és membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional i considera també positiu que els debats es difonguin a través de Ràdio Vilafranca i Penedès TV, perquè fan falta espais de reflexió en els mitjans de comunicació.

El moderador va destacar la idoneïtat de celebrar un debat sobre el pactisme català al Claustre de Sant Francesc, perquè en aquest indret de Vilafranca hi va haver aula de filosofia del segle XIII al XIX, i al segla XIV va acollir corts catalanes. Les corts medievals són el fonament d’un estil de governar sustentat en la necessitat del pacte i que , com van coincidir tots els ponents, els catalans tenen molt arrelat, a diferència d’altres indrets de la península.
Les tertúlies s’ofereixen en directe a Ràdio Vilafranca i s’emetran en diferit els dissabtes i diumenges a Penedès TV.
Els propers debats es faran tots els dijous d’aquest mes de maig i el 4 de juny a les set de la tarda al claustre de Sant Francesc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: