L’actuació de la Generalitat a la serra de Riés, entre Subirats i Olesa, permet recuperar noves restes òssies humanes i objectes de la Guerra Civil
Sota la direcció de la doctora Assumpció Malgosa, que coordina l’equip de treball on participen professionals de la UB i de la UAB, l’actuació interdisciplinària ha permès exhumar restes òssies humanes d’un nombre mínim de tres individus: dos esquelets gairebé complets procedents de dues fosses individuals diferents de les localitzades el 2014 i fragments d’ossos d’un altre individu, localitzats en una altra zona de la intervenció.
L’expresident de l’IEP, Ramon Arnabat, explica que les restes corresponen a soldats republicans morts els dies 22 i 23 de gener de 1939 quan intentaven aturar l’avanç de les tropes franquistes cap a Barcelona.
També s’han trobat efectes personals, com una pinta, llapis, restes del calçat, una medalleta, sivelles, i botons, i objectes com ara cartutxos, beines, projectils, llaunes i peces d’indumentària.
Iniciada a finals de febrer d’aquest 2015, l’actuació de localització, recuperació i anàlisi de restes humanes de la Guerra Civil segueix dues línies de treball: la prospecció de la zona amb detectors de metalls i l’excavació arqueològica de cinc punts de la Serra de Riés, entre els termes de Subirats i Olesa de Bonesvalls.
De moment, les tasques de prospecció han aportat ja un mapa detallat on es localitzen més de 1.500 bales i restes de munició i altres elements de metall vinculats amb el context bèl·lic de la Guerra Civil que permeten fer una interpretació dels fets. S’han trobat cartutxos, beines, projectils, llaunes i peces d’indumentària.
Les tasques d’aquesta campanya a la serra de Riés continuaran amb l’estudi antropològic de les restes esquelètiques i els materials vinculats amb el context bèl·lic, la revisió dels testimonis orals i de la documentació existent.
Tot i que se sap que la majoria de soldats morts a la serra de Riés pertanyien a la 196 brigada mixta, la identificació es presenta complicada com explica Arnabat.
Donada l’àmplia informació obtinguda, es preveu l’organització d’actes institucionals amb la col·laboració de la Generalitat i els ajuntaments de Subirats i Olesa per tal de donar a conèixer els fets dels enfrontaments bèl·lics a la serra de Riés, el gener de 1939.
Els antecedents d’aquesta actuació es remunten al projecte Tots els noms de l’IEP, que en col.laboració amb el Centre d’Estudis de Subirats va localitzar un nombre molt important de fosses a les muntanyes d’Ordal. Aquesta documentació va ser lliurada a la Generalitat l’any 2010 i l’any 2013 van tenir lloc les primeres intervencions arqueològiques.