Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El programa de pacient crònic complex de l’Alt Penedès consolidarà la col·laboració entre els serveis sanitaris i socials de la comarca

El programa de pacient crònic complex de l’Alt Penedès consolidarà la col·laboració entre els serveis sanitaris i socials de la comarca

L’Alt Penedès és una comarca pionera en l’atenció integral als malalts crònics complexos. Després de cinc anys, el Programa d’Atenció al Pacient Crònic Complex ha anat ampliant el seu espectre, atén més persones i involucra més agents.

El programa va néixer per teixir una xarxa de professionals coordinats que comparteixen l’enfoc diagnòstic terapèutic sobre la persona i l’abordatge dels problemes socials que pugui presentar, en tota la seva complexitat. Aquesta manera de treballar permet atendre el pacient amb coherència, tot i que els serveis que se n’encarreguen siguin diferents. A més, propicia avançar-se a situacions de descompensació del malalt i es redueixen els ingressos hospitalaris. Ara per ara, hi participen professionals de l’atenció primària, l’hospital, el sociosanitari i els serveis socials del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vilafranca.
Els pacients, uns 1.500 actualment, tenen 80 anys de mitjana i pateixen patologies com la insuficiència cardíaca o la malaltia pulmonar obstructiva crònica. Són persones que sovint presenten més d’una patologia, pateixen processos d’agudització i estan molt medicades, fet que complica el seguiment dels tractaments. Les dades del programa revelen que un 25% de les persones ateses tenen, a més, necessitats de suport de tipus social i familiar. Per això, un dels reptes de futur és consolidar i ampliar els pactes amb els serveis socials.

Després de rebre la visita de dues delegacions internacionals que s’han interessat pel projecte, el model de l’Alt Penedès ha rebut el premi a la millor experiència entre les presentades al 15è Congrés Internacional d’Atenció Integrada, celebrat a finals de març a Edimburg. El guardó suposa un reconeixement a la tasca dels professionals que participen al programa per part d’una mirada externa, internacional i independent.

El Departament de Salut ja havia premiat aquesta iniciativa l’any 2012 i, des de fa un any, coincidint amb la creació del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària, el projecte “passa a ser compartit pels serveis socials i sanitaris que implementen el model català d’atenció integrada a l’Alt Penedès”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: