Dilluns, 9 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Moviment contra la incineració de residus a Uniland divulga un nou estudi que confirma que les indústries de ciment, guix i òxid de magnesi provoquen major risc de càncer als municipis propers

Publicat al número 128 de la revista internacional Chemosphere, aquest mes de gener, l’estudi de l’Institut de Salut Pública Carlos III, liderat per Gonzalo López-Abente, constata un risc excessiu de tots els tipus de càncer, especialment de colon i recte, en homes i dones.

El risc es localitza principalment a prop de les cimenteres per als homes i a prop de les indústries de calç per a  les dones.

L’estudi, dels pocs epidemiològics centrats en el càncer, va avaluar totes les poblacions espanyoles en una zona de 5 km al voltant d’aquestes indústries del 1997 al 2006. Època en que, com recorda el Moviment contra la incineració de residus a Uniland, moltes d’aquestes cimenteres encara no s’havien convertit en incineradores com passa ara.

L’estudi considera dues possibles rutes d’exposició a la contaminació emesa per aquestes instal·lacions: exposició directa als contaminants alliberats a l’aire i exposició indirecta, a través dels contaminants i abocaments líquids que s’alliberen a l’aigua i a l’aire i passen als aqüífers i a les plantes.

L’estudi també desmenteix dades de la Universitat Rovira i Virgili que l’any 2004 va estudiar la Uniland dels Monjos, concloent que l’increment de risc de càncer era molt baix, mentre que l’equip de López-Abente ha trobat un excés de risc significatiu en càncer de mama.

L’estudi va ser presentat a la VI Trobada estatal de plataformes contra la incineració de residus en cimenteres, celebrada a Vilafranca el mes de març passat, i ara han volgut fer-lo extensió a tota la població.

Des de la plataforma també recalquen que encara que l’estiu passat es va aconseguir aturar la incineració de fangs de depuradora a Cales de Pachs,  la Generalitat recentment els ha donat permís per cremar restes de poda, fusta no tractada i marro de cafè i alerten que convé no abaixar la guàrdia perquè potser ho tornaran a intentar com va fer Uniland.

El Moviment contra la incineració de residus a Uniland també ha demanat a tots els partits que es presenten a les eleccions municipals que facin públic el seu posicionament sobre la incineració en el seu programa electoral, com explica Ferran Soldan.

El 27 d’abril convocaran una roda de premsa per fer públic el posicionament de tots els partits.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: