Vicenç Villatoro presentarà “Un home que se’n va”, sobre les causes que van portar el seu avi de Còrdova a Terrassa
L’escriptor Vicenç Villatoro presentarà dimarts, dia 17 de març, a les 8 del vespre, a l’Agrícol el seu darrer llibre, “Un home que se’n va”. Es tracta de la reconstrucció minuciosa de les circumstàncies que van portar el seu avi, Vicente Villatoro Porcel, a abandonar als seixanta anys el seu poble de Castro del Río, a Còrdova per venir a Catalunya.
L’escriptor David Monteagudo serà l’encarregat de fer la glossa d’aquesta apassionant història en la qual l’escriptor terrassenc ha trigat set anys a completar. L’acte ha estat organitzat per La Cultural Llibreria.
Vicenç Villatoro, l’escriptor, afirma que l’emigració andalusa dels anys cinquanta i seixanta no seria explicable sense la guerra civil. És el cas del seu avi, regidor republicà al seu poble que en acabar la guerra va ser condemnat a mort pels franquistes. Al final, li van commutar la pena, però la família no ho va saber fins al cap de tres anys. Va estar una llarga temporada al penal de Burgos abans no va poder a tornar a casa seva. Va ser aleshores, amb seixanta anys ja fets, que el 1950 va marxar amb la seva dona i un fill solter de vint anys –el pare de l’escriptor- per establir-se a Terrassa. A Castro del Río hi va deixar una filla i els nets.
Al llarg de tres anys Vicenç Villatoro i el seu pare han viatjat a Castro del Río i s’han dedicat a reunir documentació de tota mena -cartes, fotografies, testimonis orals-per escriure una novel·la que és un testimoni sobre allò que pot empènyer una família a emigrar i, a la vegada, una reconstrucció d’un passat que ens remet, com a qüestió de fons, a un dels episodis més tràgics de la història contemporània espanyola.