Presentat a Vilafranca el llibre sobre els Desvalls, una família noble catalana, estretament vinculada al Penedès als segles XVIII i XIX
El llibre “Els Desvalls i Catalunya. Set-cents anys d’història d’una família noble catalana” és obra de l’historiador i cap de l’Àrea de Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Fernández.
A través d’un estil lleuger i divulgatiu, el llibre permet endinsar-se en les aventures i desventures de divuit generacions de la família Desvalls, des de finals del segle XIII i fins al segle XIX, i la seva participació en els esdeveniments cabdals de la història de Catalunya.
La vinculació dels Desvalls amb l’Alt Penedès comença a meitat del segle XVIII amb el cèlebre plet Masdovelles, en el qual reclamen el patrimoni d’aquesta família de cavallers penedesenca. Després de dècades el guanyen i es converteixen en un dels principals propietaris del Penedès, com explica l’autor del llibre.
Joan Anton Desvalls, marquès d’Alfarràs i de Llupià, va convertir la gran casa dels Masdovelles a Vilafranca, l’actual col.legi Sant Ramon, en el Palau del Marquès d’Alfarràs. El llibre documenta diferents anècdotes relacionades amb la que va ser la seva segona residència, amb el panteó familiar a la basílica de Santa Maria i narra la vida d’aquesta família noble quan era a Vilafranca, així com algunes estades reials.
La font principal d’aquest treball de recerca ha estat l’arxiu familiar de Lluís Desvalls i Maristany, X marquès d’Alfarràs, considerat un dels grans arxius nobiliaris de Catalunya.
Segons Josep Fernández, “el que inicialment havia de ser un modest treball genealògic, de poques planes, ha acabat sent la història d’un llinatge al llarg de 13 generacions”.
A l’acte de presentació, celebrat aquest dimarts al Consell Comarcal, hi assistia, entre d’altres, Marcelo Desvalls, en nom de la família.