Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Càntirs i terrissa catalana, protagonistes de l’exposició que es pot veure aquests dies a l’aula de cultura del Fòrum Berger Balaguer

La capitalitat de la cultura catalana ens ofereix l’exposició “Terra i aigua. Els càntirs de Vilafranca”, mostra de terrissa popular d’us habitual a les cases penedesenques fins entrat el segle XX. L’exposició s’inaugurava divendres al vespre a l’aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer.

Aquesta mostra es podrà visitar fins al 5 d’abril i ha estat organitzada per Josep Arasa, Josep Feixes i l’Ajuntament de Vilafranca, amb la col·laboració de la Fundació PINNAE, VINSEUM i la galeria Palma XII que hi aporta amb obra de Fèlix Plantalech.

L’exposició està formada per terrissa popular -tupins, olles, ribells, xicres, càntirs i tota mena d’atuells- provinents de les col·leccions de Josep Arasa, de Santa Margarida i els Monjos, i de Josep Feixas, de Sant Joan de Mediona.

Fins a principis del segle XX els càntirs negres vilafranquins eren uns dels productes que donaven identitat a la vila, juntament amb els alls i els ous rossos. Josep Arasa posa de manifest la importància del gremi a la vila, i dels mateixos cantis vilafranquins que tenien renom arreu. A l’entrada mateix de l’exposició es poden veure alguns càntirs negres vilafranquins.

Apropar-se al coneixement de la terrissa popular és per tant, apropar-se a un passat prou recent en el curs de la història i ben llunyà quant a formes de vida. La terrissa ens ajuda a entendre una societat amb unes necessitats comunes que, en cada territori generaven solucions semblants però amb particularitats pròpies. Per Josep Feixas és important no només conservar-la, sinó també tornar-la a descobrir. Tant la terrissa en general, com els càntirs en particular que són la seva aportació a l’exposició.

Les necessitats comunes: cuinar els aliments, transportar líquids, emmagatzemar queviures… obligaven a disposar d’atuells adequats –de terrissa o altres materials– per aquestes funcions. I, alhora, cada centre de producció, condicionat per la matèria prima, el tipus d’argila més a l’abast, però també pels costums, la història i les peculiaritats de cada indret generava objectes amb característiques específiques.

L’exposició, que s’emmarca dins dels actes de la capital de la cultura catalana 2015, va ser inaugurada a banda de per els dos encarregats d’aportar-hi les seves col·leccions, per el regidor de Cultura de l’Ajuntament Raimon Gusi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: