Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El periodista Antoni Ribas ha fet un repàs a l’evolució dels mitjans de comunicació del franquisme a la democràcia

En un acte organitzat aquesta setmana per Òmnium Cultural, el periodista Antoni Ribas va oferir una sessió formativa sobre “La transició comunicativa”.

Davant d’una vintena de persones que es van reunir a l’Escorxador , entre les quals hi havia alguns historiadors, Ribas va anar relatant l’evolució dels mitjans de comunicació de Vilafranca des del final de la guerra civil i fins l’entrada de la democràcia, parlant de la seva evolució i situant-los en els diferents grups ideològics o socials.

Per començar recordava que a pocs dies de l’entrada de les tropes franquistes a la vila ja es va publicar un fulls informatius recuperant el nom d’Acció. Dels que se’n van fer dos números. I un any més tard apareixia la Acción Católica que va tenir un recorregut de més de deu anys. Poc desprès del seu tancament va aparèixer l’Acción, també amb l’aixopluc de l’esglèsia, perquè era una de les poques possibilitats de disposar del permís per publicar un mitjà escrit periòdic.

Una evolució sorgida de la fornada de joves interessats també pels mitjans que participaven a l’Acción va fer néixer el setmanari Tothom l’any 1969. Un setmanari que va ser tot un referent per la trancisió política. El Tothom es presentava com una plataforma de diàleg solidari de la comarca i tenint l’home i els seus drets com a centre de convergència. Pel cantó de la dreta franquista hi havia El Panadès l’any 1972, que el 1977 va passar a anomenar-se La voz del Penedès. En relació a la ràdio, la primera referència a Vilafranca és del 1951 de la ma de Baldomero Farré, amb la primera Ràdio Vilafranca. També als anys seixanta hi va haver emissora del Movimento amb el mateix nom. L’emissora primer va estar situada a la Rambla de Nostra Senyora i posteriorment a la Plaça de la Vila. No va ser fins l’any 1982 que va néixer, en democràcia l’actual emissora municipal Ràdio Vilafranca, que sempre ha tingut la seva seu a l’edifici de l’Ateneu a la plaça Penedès. També el mateix any 1982 van néixer els setmanaris La Fura i El 3 de vuit. Finalment en aquest repàs als mitjans Antoni Ribas va citar la televisió. El 1990 naixia Layret TV com un taller del Centre de Formació Ocupacional i el 1996 evolucionava i es creava Vilafranca TV.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: