Diumenge, 28 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sant Martí Sarroca celebra diversos actes amb motiu del tricentenari de la guerra de successió

Sant Martí és el municipi del Penedès que va tenir el paper més destacat durant la Guerra de Successió. El 4 de gener de 1714, un contingent borbònic va dirigir-se a Sant Martí Sarroca per cobrar les quinzenades, un impost decretat per Felip V que obligava les poblacions catalanes a pagar el manteniment del seu exèrcit.

La columna felipista va veure’s sorpresa pels pagesos del municipi, que organitzaren una emboscada contra els soldats a l’actual barri de La Fassina. El contingent, amb baixes importants, va haver de fugir en retirada. A partir d’aquesta acció s’inicià una revolta contra l’exèrcit borbònic en què diverses poblacions catalanes van aixecar-se en armes. Sant Martí Sarroca, juntament amb Cardona, Bagà i Castellbell i el Vilar, va ser un dels quatre darrers municipis en caure sota el domini de l’enemic, el 18 de setembre de 1714, una setmana després que a Barcelona. Per commemorar aquests fets, s’han programat tot un seguit d’actes. El dimecres, 10 de setembre a dos quarts de deu de la nit una caminada nocturna sortirà des de la Plaça del Centre de La Bleda fins a Vilafranca, per unir-se a la marxa de torxes de la capital penedesenca. El dijous a les 12 del migdia i a la Rambla dels Països Catalans, es farà l’ofrena floral del Consistori al Memorial de les Víctimes de la Guerra Civil i tot seguit, l’actuació de la Societat Coral Sarroca Nova. Per acabar,  ballada de sardanes, amb la Colla Sardanista de Sant Martí Sarroca.  A dos quarts de vuit del vespre, a la Placeta davant de El Centre, actua el grup “QUÈ TAL” amb un concert de música tradicional catalana. Els actes continuaran el dissabte 13 de setembre a la una del migdia, al local de la Societat El Centre, amb una xerrada-vermut amb l’humorista Toni Albà. A les set de la tarda, a la Sala Polivalent, xerrada sota el títol de  “Visca la vinya, visca el vi!”, a càrrec de la comunicadora penedesenca i dinamitzadora enoturística Rosa Vendrell. I a dos quarts de vuit, al pati d’armes del castell de Castellbell, es presenta l’espectacle “Resistents 1714”. L’acte Institucional de commemoració del Tricentenari amb els alcaldes dels quatre municipis que van ser els darrers en caure, Sant Martí Sarroca, Cardona, Bagà i Castellbell i el Vilar. El diumenge , 14 de setembre a partir de les 10., al pati d’armes del Castell, Tindrà lloc una botifarrada popular  i jornada de portes obertes al castell. A les 12., a la Sala Ponent del Castell, l’acte Institucional,  amb la conferència oficial del tricentenari, explicant els fets succeïts a Sant Martí , amb introducció històrica a càrrec de l’Alcalde de Sant Martí Sarroca,  Ramon Carbó. El dijous, 18 de setembre, al matí, al Castell, es farà la penjada de l’estelada a la façana del castell. A les 17.14 h., a l’Església, repic de campanes, i a les nou de la nit l’acte institucional conjunt, en memòria de la caiguda de Sant Martí Sarroca el 18 de setembre de 1714. Amb parlament del Coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana a Sant Martí Sarroca, Joan Lluís Climent i la participació dels Miquelets, associació cultural que farà reviure i honorar els milicians i soldats de l’època. Seguidament, es farà la recreació històrica dels fets del 1714 amb la companyia teatral de Lavern “En Obres”. També hi haurà parlaments del Vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jaume Marfany i  de l’Alcalde de Sant Martí.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: