Dijous, 6 de Maig de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els arqueòlegs de la Font de la Canya volen seguir amb les excavacions del magatzem i iniciar les de la zona d’hàbitat, de cara a l’any que ve

Tot i que els arqueòlegs ja havien anunciat  la troballa fa uns dies, no va ser fins aquest divendres quan ho van presentar en públic als mitjans de comunicació. El descobriment més important és aquest espai que, gairebé poden assegurar, es tractaria d’un celler magatzem del segle III aC per poder mantenir els productes a temperatura estable.

L’espai, de forma ovalada, fa 14 metres de llarg per 7 d’ample i, de moment, només han excavat un 20% de la superfície total. En aquest lloc els arqueòlegs han arribat fins a 2 metres de profunditat d’on n’han extret uns 17.000 fragments d’àmfores i altres elements com plats, gerres per servir el vi, un anell de bronze o trossos de plom. Una de les peces que més els ha sorprès és un mol·lusc que només creix al Mar Roig, a la banda que toca a l’Oceà Índic, i que seria un amulet de la fertilitat i la fecundació que hauria arribat a través del comerç amb els cartaginesos o els púnics. Concretament es tracta d’un c<span style="text-decoration: underline;">a</span>uri. Per tot plegat el codirector del jaciment, Dani López, qualifica la troballa d’excepcional. El que és més curiós de tot és com van arribar a descobrir on hi havia el celler. A través d’unes imatges aèries que els Estats Units van fer als anys 50, amb el Pla Marshall, els arqueòlegs van detectar una zona circular que els feia sospitar que hi podia haver alguna cosa a sota. Quan van tenir els recursos, van excavar-ho, i finalment hi han trobat el celler. Les imatges aèries, però, també els han permès fer una altra troballa important a la zona sud del jaciment, on ara mateix hi ha una vinya. S’hi veien unes marques rectes i finalment aquest estiu hi van poder fer unes rases que els han permès documentar uns murs de pedra de més d’un metre, i que es tractaria d’un edifici monumental d’època romanorepublicana. Aquest descobriment també ha fet ampliar en gairebé una hectàrea la superfície total del jaciment i el situa al segle I aC, per tant, un segle abans del que fins ara s’havia pogut documentar a la Font de la Canya. Amb aquesta visita tancaven la 15a campanya. De cara a l’any que ve els objectius són continuar amb l’excavació del celler magatzem, i delimitar i començar a investigar la zona d’hàbitat del segle 7, la més antiga del jaciment, i que esperen que els pugui donar molta més informació de la que tenen fins ara.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: