Dilluns, 5 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Gall del Penedès serà la segona raça d’aus a l’Estat en assolir la Indicació Geogràfica Protegida

La secretària de l’Associació de Criadors de Raça de Gallina Penedesenca, Maria Antònia Udina, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que finalment el Departament d’Agricultura hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat l’anunci pel qual es dóna publicitat a la sol·licitud de registre de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Gall del Penedès’.

Udina ho ha explicat acompanyada del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, i de la consellera comarcal d’agricultura, Lluïsa Llop. La criadora d’aviram destaca que la IGP suposa un segell de qualitat que a tot l’Estat fins ara només tenia el Gall del Prat.   L’exposició pública de la IGP  té un termini de dos mesos i passat el tràmit, amb l’aprovació del conseller d’agricultura pràcticament la IGP serà un fet, tot i que és Brussel·les qui ha de donar el darrer vistiplau. La IGP del Prat avarca només 9 municipis, en canvi la del Gall del Penedès comprèn 73 municipis. A l’hora de delimitar la zona geogràfica s’ha tingut en compte la Vegueria Penedès.    La IGP comprèn els municipis de les comarques de l’Alt i Baix Penedès i   Garraf, a més d’una vintena  de la comarca de l’Anoia i del municipi de Rodonyà a la comarca de l’Alt Camp. Des del Consell Comarcal s’ha tramitat tota la documentació amb un estudi tècnic i un estudi històric. En aquest sentit el president, Francesc Olivella, ha volgut destacar el treball fet des de l’ens durant 15 anys, i en especial les aportacions del tècnic de l’IRTA Amadeu Francesch, present a la sala i de l’historiador Joan Solé Bordes. Olivella assenyala que la IGP del Gall s’inclou en tot el projecte comarcal de reforçar la marca Penedès, i també en l’aposta per l’enoturisme.   Fa 15 anys que des del Consell Comarcal es va començar a preparar la sol·licitud de la IGP, i de fet amb anterioritat ja s’havia demanat en dues ocasions, sent rebutjada per la manca de vinculació territorial. Ha estat l’aportació de l’engreix de l’aviram amb granet de raïm, amb un mínim del 5%, que li ha donat consistència a l’arrelament. Passats dos mesos i si no hi ha impediments caldrà començar a planificar la posada en marxa d’un consell regulador que vetllarà per la gestió del registre a productors i comercialitzadors i el control de l’etiquetatge.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: