Dijous, 6 de Maig de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Neixen els primers pollets de raça de gallina penedesenca després de 2 anys sense noves cries

La setmana passada van néixer els pollets de les 4 races de gallina penedesenca. Feia 2 anys que no naixien nous pollets perquè els criadors no havien rebut la subvenció per fer-ho i havien arribat a una situació límit que posava la raça en clar perill d’extinció.

Finalment, però, els diners han arribat i la setmana passada naixien aquests pollets que no es comercialitzaran sinó que serviran per fer un procés de triatge i conservar la raça autòctona. La secretària de l’Associació de criadors de raça de gallina penedesenca, Maria Antònia Udina, explicava la situació amb la que es trobaven. Si la situació hagués anat a més, fins i tot els haurien pogut treure del catàleg de races autòctones de la Unió Europea on hi apareixen, des del 2009, com a raça en perill d’extinció. La subvenció que els han atorgat és més petita que en d’altres ocasions, i no arriba al 100% dels costos, per això també han parlat amb l’Ajuntament per arribar a un possible acord. De moment, però, han complert amb el seu objectiu principal, que els pollets de les races aperdiuada, barrada, blat i negra, nasquessin després de 2 anys. Els criadors que han adquirit el compromís de mantenir la raça pura, a més de la Maria Antònia Udina dels Monjos, s’hi afegeixen l’Elisabeth Colomé del Pla del Penedès, Carles Herrero de Sant Quintí de Mediona i Xavi Jiménez de Canyelles. A partir d’ara les seves instal·lacions passen a ser explotacions col·laboradores de la raça tradicional. Els encarregats de recuperar aquestes races són del Dr. Amadeu Francesch, responsable del programa de conservació de la raça per part d’IRTA i AVIRAUT i Marta Ribas tècnica d’AVIRAUT. Francesch explicava quin procés s’ha seguit. Ara començarà el Programa de Conservació que consistirà en seleccionar els millors pollets després de determinar-ne el sexe, el pes, el control de la posta o el color de la closca dels ous, entre d’altres. D’altra banda, des de l’Associació continuen lluitant per aconseguir el reconeixement de l’IGP, la Indicació Geogràfica Protegida.  Creuen que abans de la Fira del Gall d’aquest any ja l’hauran aconseguit, però encara falta que es publiqui, primer al DOGC i després al BOE. Un cop superat aquest tràmit es podria comercialitzar el producte com a IGP a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: