Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un estudi posa de manifest que les empreses volen quedar-se al territori, i que no hi ha lligam entre oferta formativa i demanda laboral

El dimarts 1 de juliol es va reunir la Taula Comarcal Transversal per a la Reindustrialització de l’Alt Penedès per conèixer i debatre els resultats i les conclusions d’un estudi sobre la competitivitat de les empreses de la comarca.

La Taula està formada per representants de l’Administració Local, Consell Comarcal i diversos ajuntaments; les associacions empresarials, la Fundació Pro Penedès, la Mancomunitat i els sindicats majoritaris.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal, va explicar els motius pels quals es va encarregar l’estudi. Bàsicament per que el sector industrial i de serveis té un pes major que el sector vitivinícola en el PIB de l’Alt Penedès. Primer va resistir la crisi i, quan es diu que l’economia comença a remuntar, s’han produït tancaments de grans empreses i pèrdua de nombrosos llocs de treball. Calia saber, deia Olivella, quina era la realitat del sector industrial de cara al futur.

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, va explicar que s’ha fet una diagnosi a partir d’entrevistes en profunditat a responsables de 29 empreses de més de 50 treballadors, d’11 municipis de l’Alt Penedès, que representen gairebé 2/3 parts del total de les empreses.

A partir de la diagnosi, s’ha constatat que l’estructura de les empreses actualment és força dinàmica perquè han fet un gran esforç per mantenir la competitivitat en temps de crisi. Amb fusions, compres, canvis d’accionariat, ERO, ajustaments salarials, entre altres accions.

 

La voluntat majoritària és de continuar al territori i seguir millorant en molts àmbits, com ara la innovació, fidelització dels clients i la protecció del medi ambient. Es constata que hi ha un desencaixament entre els perfils professionals buscats i l’oferta del mercat de treball, per la qual cosa opten per formar internaments els treballadors o buscar-los fora de la comarca. Hi ha una oferta sense cobrir per a treballadors amb Formació Professional especialitzada i també falta un major nivell de coneixement d’altres llengües principalment, però no només, l’anglès.

Les empreses demanen que es millori l’accessibilitat i la xarxa de transport ferroviari de mercaderies i que se solucionin els problemes de subministraments energètics i de serveis. Hi ha qüestions que requereixen canvis estructurals, per exemple els preus dels subministraments energètics; però també es constata que les empreses recorren poc als serveis d’Ocupació locals i a la Formació Dual.

El document complet amb la diagnosi sobre la “Retenció i competitivitat de les empreses de l’Alt Penedès” i les conclusions sobre Formació, Atractivitat del territori, Infraestructures i mobilitat, i Energia i subministraments, es pot descarregar al web del Consell Comarcal, dins l’apartat Serveis / Desenvolupament i Ocupació / Estudis.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: