Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els residus recollits a les comarques de l’Alt Penedès-Garraf disminueixen , continuant la tendència d’aquests darrers anys

Recentment l’Agència Catalana de Residus ha presentat el Balanç Estadístic de residus municipals del 2013.

De les dades es desprèn, pel que fa a les comarques de l’Alt Penedès i Garraf, que l’índex de reciclatge de les dues comarques es manté a tocar de la mitjana catalana; tot i que es manté també la tendència a la baixa de les tones totals de residus recollits en el territori que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf.

La cap de recollida domiciliària de la Mancomunitat, Núria Bel, destaca que amb les dades a la mà, el Penedès estaria sobre la mitjana catalana, un xic per sobre. Si la mitjana del país és del 38% de residu recollit selectivament, a la comarca la xifra s’alça fins el 40’5%. De les xifres de que disposa la Mancomunitat es desprèn també que respecte 2012, al llarg de 2013 s’han generat menys residus en totes les fraccions.

Tot i aquests resultats, que es consideren positius, des de la Mancomunitat i els ajuntaments es vol continuar treballant per implementar millores i facilitar en la mesura del possible la tasca dels ciutadans a l’hora de reciclar en origen. Entre les propostes hi ha per exemple acostar els contenidors i el servei de deixalleria als ciutadans.

De les prop de 121.000 tones recollides al Penedès-Garraf, un 65% correspondrien al rebuig, que tot i disminuir més d’un 2’5% respecte 2012, encara suposa traslladar més de 78.000 tones al centre de tractament.

Respecte les recollides selectives, les 5.000 tones de paper i cartró del 2013 suposen una disminució del 10% que és fruit de la menor activitat econòmica, però també dels furt que es produeixen en els contenidors. També baixa la fracció orgànica, amb prop de 10.000 tones el segon residu en importància, en un 5’5% fruit del menor malbaratament alimentari.

Una altra nota positiva seria que en el cas de les deixalleries, tot i disminuir en prop d’un 13’5% les tones de residu que s’hi recullen, s’han incrementat el nombre d’usuaris.

Pel que fa a les dades a nivell de Catalunya, el 2013 es van recollir més de 3.500.000 tones de residus municipals, un 4% menys que el 2012. Si mirem la generació de residus per càpita , ha millorat també passat de 1’35kilos/habitant/dia del 2012 als 1’30 kilos/habitant/dia del 2013. De tots aquests residus, un 38%, 1.300.000 tones, es van recollir de manera selectiva.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: