Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha presentat a Vilafranca el Lèxic casteller impulsat des del Consorci per la Normalització Lingüística

Tot i que fa més d’un any es va presentar a Valls, la presentació a Vilafranca es feia divendres passat, concretament al local dels Castellers de Vilafranca. Hi va assistir el filòleg i periodista casteller Xavier Brotons, que n’és l’autor.

De fet, Brotons ja havia fet un diccionari casteller on es recull de manera molt més àmplia tota la terminologia vinculada al món dels castells. Com ell remarca, amb aquest lèxic, de format més reduït, es vol donar una primera aproximació a la terminologia castellera bàsica. I és consultable només a través de la xarxa.

L’autor del lèxic comenta que en el moment de fer aquesta proposta la idea era que s’adrecés a persones nouvingudes a Catalunya i que precisament s’han integrat a través del món dels castells. No obstant, Brotons considera que pot ser útil per a tots els aficionats als castells, també per exemple en aquells indrets de poca tradició castellera on darrerament han anat apareixent colles noves.

El PDF que s’obre quan busques lèxic casteller a la xarxa mostra amb una important presència de gràfics des dels diferents part d’un castell, al nom i la forma de les diferents construccions i fins i tot es pot escoltar el toc de castells.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: