Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum, Avinyonet i el Consell Comarcal buscaran plegats recursos per convertir el jaciment de la Font de la Canya en un destí enoturístic de primer ordre

Després de catorze anys d’excavacions i de nombroses troballes que acrediten el jaciment com el major centre de mercaderies de l’antiguitat i el lloc originari de la vinya i el vi al Penedès, les tres institucions s’han posat d’acord per dinamitzar Font de la Canya i convertir-lo en un destí enoturístic de primer ordre.

Vinseum ja ha començat a rebre en dipòsit algunes de les troballes del jaciment per a difondre-les i posar-les a l’abast dels investigadors. Concretament han rebut 532 llavors de raïm del segle VII abans de Crist que formen part de la concentració més nombrosa i antiga que s’ha localitzat a Catalunya. El Consell Comarcal es compromet a divulgar la possibilitat de visitar el jaciment a través d’Enoturisme Penedès i a buscar els recursos necessaris per a que sigui visitable més intensament. I l’ajuntament d’Avinyonet continua amb la seva aposta clara per la Font de la Canya dins del projecte de dinamització econòmica i turística del municipi. A tot això se sumen les col·laboracions de la Finca La Gramanosa, on hi ha el jaciment, i d’empreses locals com Artcava.

 

Font de la Canya afronta nous reptes que requereixen de finançament, començant per la pròpia consolidació del jaciment.

Però a més, els arqueòlegs que dirigeixen l’excavació estan en converses amb la DO Penedès per a tirar endavant un estudi d’anàlisi genètica de les llavors de raïm trobades. L’estudi es vol afrontar des de diferents vessants, analitzant també peduncles i brises, restes de fusta cremada per si es troben indicis de poda, i possibles restes de pol·len que informarien d’on estaven plantades les vinyes.  D’aquesta manera, els arqueòlegs es volen assegurar l’obtenció de resultats que els portarien més a prop de saber com elaboraven el vi els ibers.

 

D’altra banda, esperen continuar amb la campanya d’excavacions, a la qual la Generalitat ha destinat en els darrers 14 anys 300.000 euros, i es mostren convençuts que, abans o després, apareixerà un celler de l’antiguitat.

Sobre les visites guiades que han començat a fer des de la Fira del gall i que es complementen amb un taller per conèixer la feina que fan els arqueòlegs, ja hi han passat 250 persones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: