Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un debat públic a Vilafranca ha servit per posar de relleu la importància de les properes eleccions del 25 de maig

Quan queda poc més de 2 mesos per a les eleccions al Parlament Europeu, Vilafranca acollia aquest dimecres el debat amb la ciutadania “Eleccions al Parlament Europeu: una oportunitat per decidir quina Europa volem”.

Per parlar de tot plegat hi havia la participació de Joan Colom, president del Consell Català del Moviment Europeu, de Xavier Ferrer, economista i politòleg, i d’Aureli Ruiz, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca i regidor de Relacions Internacionals.

Joan Colom va destacar especialment que el ple del nou Parlament Europeu triarà, per primera vegada, el nou President de la Comissió Europea per majoria dels diputats que el componen. Fins ara el president l’escollien els caps d’estat, fent de la figura del president un càrrec més gerencial, que a partir d’ara, passarà a tenir un sentit més polític.

Aquesta és una de les novetats de les eleccions d’aquest 2014, junt amb la disminució del nombre de diputats des de l’entrada a la Unió Europea de Croàcia, ara la forquilla quedarà en 751 representants. El Parlament Europeu també tindrà majors competències derivades del Tractat de Lisboa 2009, a les quals hauran de fer front els 28 països de la Unió Europea que aniran a les urnes per escollir els representants que formen el nou Parlament per als propers cinc anys.

En relació als resultats Xavier Ferrer destaca que per primera vegada no són tan previsibles. Caldrà veure com afecta la crisi econòmica i la creixent força de determinades opcions d’extrema dreta.

Les darreres enquestes donen un empat tècnic entre el partit popular europeu i els socialdemòcrates, però caldrà veure amb quines forces s’incorporen altres propostes polítiques. Respecte al cas de Catalunya els dos ponents del debat assenyalen que no són les eleccions europees les que servirà per resoldre el conflicte amb l’estat.

Aquesta xerrada, que es va dur a terme a la Sala Capitular del Claustre de Sant Francesc, ha estat organitzada conjuntament per la regidoria de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Vilafranca i pel Consell Català del Moviment Europeu, del qual n’és membre l’Ajuntament, i amb la col·laboració d’Europe Direct Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: