Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’exposició Cellers. Cooperativisme i Modernisme mostra a Vilafranca la força del moviment cooperatiu al voltant del vi

Dissabte quedava inaugurada oficialment aquesta exposició que es podrà  visitar a la capella de Sant Pelegrí de Vinseum fins al 22 de juny, de divendres a diumenge.

<em>Cellers. Cooperativisme + Modernisme. 1918-1923</em> s’emmarca dins del programa de restauració i millora de vuit cellers cooperatius que desenvolupen la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social de La Caixa. Els cellers estan situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i la Terra Alta i tots ells tenen un notable interès històric i artístic. A través de l’exposició, però, el visitant pot conèixer millor un dels moments més importants de les cultures del vi a Catalunya en els darrers cent anys: la crisi agrària que va provocar la fil·loxera es va traduir en un canvi important en la relació de forces socials amb el naixement del moviment cooperatiu i l’impuls de noves edificacions, els cellers cooperatius, construïts per donar resposta a les necessitats del món del vi del moment.

Per a Vinseum, aquesta exposició sobre els cellers cooperatius, la seva arquitectura i les vivències que entronquen, quadra perfectament amb la tasca de difusió de les cultures del vi que fa el museu entre els penedesencs.

L’exposició <em>Cellers. Cooperativisme + Modernisme. 1918-1923</em> és també un reconeixement a la figura de Cèsar Martinell, un arquitecte compromès que va ser el responsable de gran part dels cellers modernistes. Però també del celler del Sindicat Agrícola de Moja, una obra en què Martinell es va separar voluntàriament del modernisme per adaptar-se als nous canons noucentistes.

Vinseum ha organitzat tot un seguit d’activitats paral·leles a l’exposició, des de visites guiades a la mostra, fins a una taula rodona i una passejada que inclourà la visita al Sindicat Agrícola de Moja.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: