Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Agrícol ha acollit un debat al voltant de la força i la persistència del dietari en la nostra literatura

Divendres al vespre la secció literària del Centre Artístic del Penedès, l’Agricol de Vilafranca, organitzava una taula rodona per reflexionar sobre la persistència del dietari en la literatura catalana.

A la taula rodona, hi participaven els escriptors de dietaris Esteve Miralles, professor de la Universitat Ramon Llull, Oriol Pi de Cabanyes, novel.lista, assagista i articulista, i Àlex Susanna, poeta, crític, gestor cultural i actualment director de l’Institut Ramon Llull. També hi participava Josep Poca, articulista, que ha editat els dietaris de Maurici Serrahima. La taula estava moderada per Teresa Costa-Gramunt, escriptora i dissenyadora especialitzada en ex-libris, membre de la secció literària de L’Agrícol, que iniciava l’acte exposant els motius pels quals s’havia decidit organitzar la trobada.

El dietarisme és molt present en el panorama de la literatura catalana actual. L’any passat, el 2013, Esteve Miralles va publicar Retrobar l’ànima, Premi Marian Vayreda pel seu dietari narratiu. Però cal recordar que aquest estil literari té molta tradició a la literatura catalana amb noms com Eugeni d’Ors, Josep Pla i Joan Fuster.

Un dels fets que fa atractiu el dietari és la llibertat en forma i continguts.

També destaquen com a dietaristes actuals, Àlex Susanna i Oriol Pi de Cabanyes. Recordem que Àlex Susanna és autor de quatre dietaris Quadern venecià, Quadern de Fornells, Quadern d’ombres i Quadern dels marges. Oriol Pi de Cabanyes, que l’any 1980 va publicar Llibre d’hores, és també autor de quatre reculls de glosses, que s’encavalquen entre el dietarisme. Una altra cosa són els dietaris de Maurici Serrahima, dels quals en va parlar Josep Poca, per que el conreu del dietarisme permet creuar o fusionar diversos gèneres literaris en una experiència creativa on es dilueixen les fronteres dels gèneres literaris per crear una forma nova.

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: