Dilluns, 15 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El paper de les dones va centrar la inauguració de l’exposició “Catalunya en Transició” a la Capella de Sant Joan

Promoguda pel Memorial Democràtic, aquesta exposició itinerant es pot veure a Vilafranca fins a finals d’aquest mes de març; i divendres s’inaugurava a la Capella de Sant Joan.

L’acte el van obrir Jordi Palou-Loverdos, el director del Memorial Democràtic, que estava acompanyat de Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i representants de l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal.

Després, Helena Saavedra de la Universitat Autònoma de Barcelona va parlar sobre les dones penedesenques a la transició; i Montserrat Duch, de la Universitat Rovira i Virgili, que va parlar de les dones catalanes i la transició. Duch va explicar que la seva xerrada se centrava més en el moviment feminista català durant la transició, explicat que cal fer referència al 1976; quan es van organitzar les primers jornades sobre el feminisme català; però que l’origen de tot plegat és el 1975, any que l’ONU va declarar com any internacional de les dones.

Duch també va destacar que van ser unes jornades amb molta participació, ja que les dones havien tingut molta presència en els moviments anti-franquistes.

L’exposició recull en plafons diversos moments claus de la història de Catalunya des de 1971 fins el 1980, en la transició de la dictadura a la democràcia. Planteja diverses qüestions des dels moviments socials, el final de la dictadura, les primeres eleccions i el restabliment de la Generalitat. I planteja temes com la cultura i la llengua, els consensos i condicionants de la transició i el restabliment de l’autogovern a Catalunya.

L’exposició es pot visitar en els horaris habituals de la Capella de Sant Joan fins el dia 31 de març.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: