Dijous, 18 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Pablo Aravena : en 40 anys Xile ha avançat poc, encara manté la Constitució i el mateix model econòmic de Pinochet

Aquesta és la tesi principal exposada per Pablo Aravena, professor a les universitats de Viña del Mar i Valparaíso, ahir a Vilafranca en una conferència titulada “Chile, 40 años de historia: Allende, Pinochet, Bachelet”, convidat per l’ Institut d’Estudis Penedesencs.

Segons Aravena, Xile s’ha quedat, bàsicament, en l’època de Pinochet. Tot i reconèixer que no és el mateix, es pregunta fins on s’ha avançat perquè encara es mantenen la carta constitucional i el model econòmic de la dictadura de Pinochet.

 

El manteniment del mateix model econòmic té, segons Aravena, efectes culturals devastadors perquè genera un alt conformisme social.

 

Per sort, diu Aravena, hi ha certs cops d’alerta en al·lusió a les protestes del moviment estudiantil xilè, però no creu que ells acabin sent els agents que impulsin el canvi. Pablo Aravena pensa que el canvi estructural que necessita Xile és molt difícil i no és pas imminent.

L’historiador i professor està participant en un intercanvi acadèmic entre la Universitat de Viña del Mar i la Universitat Rovira i Virgili.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: