Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sant Quintí commemorarà el tricentenari del saqueig i crema de la vila per part de les tropes borbòniques

Aquest divendres, 10 de gener, es commemorarà aquest fet tràgic. L’Ajuntament ha organitzat un acte commemoratiu a les 8 del vespre a la Plaça de l’Església.

Hi haurà uns parlaments, tot seguit es farà un toc de campanes de foc per alertar la població, es guardarà un minut de silenci i es cantaran Els Segadors. Finalment, s’oferirà un got de brou calent per a tots els assistents. A més a més, al llarg d’aquest 2014 es programaran a Sant Quintí diversos actes commemoratius dels fets de 1714.

El 10 de gener de 1714 les tropes borbòniques ja havien arribat al Penedès i centraven la seva activitat en el setge de Barcelona, que va trobar una defensa aferrissada i el va allargar moltíssim. Fet que va complicar el sostén econòmic de les tropes castellanes, i les forces d’ocupació van imposar un nou impost al territori conquerit per finançar el setge de Barcelona. Per aquelles dates van imposar a la Vegueria de Vilafranca el pagament de 52.500 sous, una xifra inassumible. Cap municipi penedesenc no va pagar, així que el 4 de gener els borbònics van enviar soldats a Sant Martí Sarroca per cobrar per la força, però es van trobar amb una pagesia rebel·lada que les va emboscar i matar. La rebel·lió es va estendre per tot el Penedès, i els comandaments borbònics van enviar a Sant Quintí de Mediona 2.500 infants i dragons. En aquell moment Sant Quintí era el segon municipi en importància del que avui seria l’Alt Penedès, i l’objectiu no era altre que escarmentar la població. De les 167 cases que tenia Sant Quintí en van cremar 140, van saquejar la vila i van entrar a mata-degolla executant tota la resistència que es van trobar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: