Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ignasi López compara la cacera de bruixes medieval amb les caceres mediàtiques actuals

En el marc de les Festes de Sant Raimon 2014, aquest arquitecte urbanista, Màster en Història Medieval, va oferir ahir una xerrada sobre la bruixeria als Pirineus entre els segles XV-XVII.

Ignasi López, que està redactant la seva tesi sobre la bruixeria al Pirineu nord-occidental, considera que és un moment interessant per parlar-ne.

Segons defensa, encara que la bruixeria té una imatge fosca i medieval, és un fenomen modern. Com a exemple, estableix paral·lelismes entre la cacera de bruixes i les caceres mediàtiques actuals.

 

Al pub D’kate, enmig d’un ambient fosc, va parlar de la bruixeria, amb la voluntat de trencar tòpics.

La figura de la bruixa estava molt estesa al Pirineu. Normalment a Catalunya hi havia judicis per bruixeria en episodis de crisi, de males collites o en anys de pesta. Al Pallars, en canvi, els judicis són nombrosos i constants. De fet, al Pirineu català tenim la primera prova documental de persecució legal de les bruixes de tot Europa.

A diferència de la creença popular, López Trueba recalca que els judicis i matances de bruixes arreu d’Europa són impulsats per el poder civil i no pas eclesiàstic.

 

El 80% dels jutjats per bruixeria eren dones i el 20% restant, bruixots.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: