Dimarts, 29 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un ramat d’ovelles entrenades controla la coberta vegetal de les vinyes de Gramona

Investigadores del Grup de Recerca en Remugants de la Facultat de Veterinària de la UAB han aconseguit evitar que ovelles i cabres es mengin els brots joves de les vinyes o oliveres on pasturen.

Un dels ramats s’ha instal·lat des del passat mes de maig a les 32 hectàrees de vinyes de les Caves Gramona i s’encarrega de controlar la coberta vegetal que hi ha entre les fileres. Aquesta herba de cobertura serveix per a millorar la qualitat del sòl, fixar-ne els nutrients i retenir millor l’aigua, a més de controlar el vigor de les vinyes i evitar la sobreproducció. Però cal controlar-la i això obligaria a fer servir segadores o herbicides. Amb l’objectiu d’evitar aquestes mesures i optar per un procediment completament natural, les ovelles estan entrenades per no menjar-se les fulles i els brots de les vinyes. D’aquesta manera, a banda de controlar la coberta sense afectar la vinya amb el pasturatge selectiu, també adoben la terra amb les seves femtes. L’entrenament ha consistit en l’ús del mecanisme natural de l’aversió condicionada, mitjançant el qual han redirigit les preferències alimentàries dels remugants.

De moment, el pasturatge selectiu d’aquestes quinze ovelles de la raça ripollesa està funcionant a Gramona, on fa anys que treballen amb agricultura ecològica.

Des de les caves sadurninenques entenen que cal tenir cura de la terra, amb la mínima mecanització possible i mètodes sostenibles, per obtenir els seus productes amb les característiques que ells busquen.

El projecte de recerca està en la seva darrera fase i ara les investigadores estan recopilant les dades dels cultius de Gramona i d’altres indrets on també han treballat per saber si el control de la coberta vegetal és l’adequat i si, efectivament, els animals no alteren la producció dels conreus.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: