El balanç de la celebració de la Fira del Gall aquest cap de setmana a Vilafranca és molt positiu
Entre criadors de gall negre, el superceller de vins amb DO Penedès i els restaurants de la mostra gastronòmica amb cuina d’aviram, ahir a la tarda es respirava un ambient de satisfacció.
El certamen registra un 37% de visitants de Vilafranca, un 25% de la resta de l’Alt Penedès, un 11% del Garraf i Baix Penedès, un 7% del Vallès Occidental i un 16% del Barcelonès. Cal destacar que s’ha comptabilitzat presència de les quatre demarcacions catalanes, amb visitants de més de 20 comarques. A més, s’ha registrat presència de públic europeu provinent de França, Itàlia o Holanda.
S’han sacrificat un 5% més de peces que en l’edició 2012. Pel que fa al Gall negre sacrificat es van exhaurir les 380 peces. S’ha incrementat un 23% la venda de gall negre envers als altres tipus d’aviram.
La mostra gastronòmica manté les seves vendes de plats, arribant una vegada més a les 13.700 racions.
En relació a la mostra de vins negres es mantenen les consumicions de l’any passat amb 4.500 degustacions. El al Superceller s’han augmentat uns 250 tiquets respecte l’any passat, superant els 1.900 tiquets.
D’aquesta manera el balanç de la Fira del Gall del 2013 és molt positiu.
com destaca la presidenta del Patronat de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca, Dolors Rius.
Una de les novetats d’aquest any era la instal•lació de carpes per a les parades d’aviram. Per tal de millorar i dignificar l’estètica i afavorir la comoditat de paradistes i compradors, enguany els criadors d’aviram estaven sota carpes.
Situats en aquest sector cal dir que cada vegada la tendència dels compradors és anar més a comprar més entrat el migdia i sobre tot en diumenge. Es portaven en el seu conjunt a la venda unes 3.000 peces d’aviram, de les quals gairebé la meitat de Gall Negre del Penedès.
El balanç de darrera hora de diumenge era positiu.
També cal destacar que les condicions climàtiques han estat immillorables per una activitat que es desenvolupa majoritàriament a l’aire lliure. L’organització continuarà aplicat petites millores, amb canvis com potser no es poden percebre però que arrodoneixen el resultat final.
Per tot plegat, sense dades concretes, ja diumenge es podia preveure un bon resultat de vendes.
Una altra de les novetats d’aquest any ha estat la renovació de totes les activitats al Superceller. Des de feia uns anys s’apostava per sessions de maridatge i en aquesta edició s’ha decidit donar un pas més i anar a buscar un públic diferent. Per això es va programar per primera vegada una enoactivitat infantil a partir de taps de vins que va tenir molt bona acollida i també una sessió de tast en anglès, entre d’altres.
La Mostra de Cuina d’Aviram, com ja és habitual, presentava 21 plats, 7 dels quals elaborats amb el Gall Negre Penedès com a ingredient essencial. Enguany es mantenien els preus, malgrat l’esforç que això suposa per tots els sectors implicats en la Fira del Gall. Enguany també s’ha ampliat el nombre de parades de productes artesans, que anaven des del carrer Eugeni d’Ors fins al capdavall de l’Avinguda de Catalunya. El temps ha acompanyat tot el cap de setmana i això ha fet que hi hagués una nombrosa afluència de públic amb més de 40.000 visitants. Visitants que aprofitaven també per conèixer la nova oficina d’informació turística del Km0 de l’Enoturisme. També com en els darrers anys ha estat funcionant tan dissabte com diumenge el Trenet de la Fira del Gall que acostava els visitants des de la Plaça de l’estació, a la Font dels Alls i al recinte de la Fira del Gall.