Dilluns, 15 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Torna el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l’Alt Penedès

La nostra comarca va ser pionera en la prevenció d’aquest càncer, després de L’Hospitalet de Llobregat, amb la implantació, el 2004, d’un programa pilot a Vilafranca que es va estendre a tota la comarca el 2007. Ara comença la cinquena ronda a Vilafranca i la quarta a la resta de la comarca.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte va adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys d’edat. La prova, que es pot realitzar cada dos anys i de manera gratuïta, consisteix en un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista.

Els penedesencs que poden acollir-se al programa rebran una carta informativa. Per participar-hi han d’anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya on facilitaran tot el necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s’ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

Com sempre, el resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva, s’haurà de fer una colonoscòpia per descartar lesions en el còlon o recte.

En la darrera ronda, els tests que van donar positiu van augmentar significativament. A tota la comarca es van detectar lesions que en un futur podrien esdevenir càncer a 134 persones. En 17 casos, es va diagnosticar un  càncer, el 70% dels quals en estadis inicials.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: