Diumenge, 24 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca suprimirà els patronats de Cal Bolet, d’Esports i de Turisme, per simplificar la gestió i crearà consells de participació ciutadana

En el ple ordinari celebrat aquest dimarts a la nit a l’Ajuntament de Vilafranca s’han adoptat dues mesures encaminades a simplificar la gestió d’organismes municipals.

La primera ha estat l’acord de supressió dels patronats municipals de Cal Bolet, d’Esports i de Comerç i Turisme. El portaveu del govern, Aureli Ruiz, explica que a Catalunya hi ha molts ajuntaments que han pres la mateixa decisió en els darrers dos anys, sobretot perquè els temps han canviat i les exigències de control dels comptes per par del govern de l’estat han augmentat, fent cada vegada més ferragosa i costosa la gestió. Per simplificar tràmits serà el mateix ajuntament qui s’encarregui de la gestió, però es crearan consells municipals de participació ciutadana.

L’acord es posarà a exposició pública obrint un períodes d’al.legacions. Des de l’oposició es critica que s’aprofiti l’ocasió per limitar el poder de decisió dels organismes, perquè els nous consells municipals només seran consultius i no tindran poder de decisió.

El republicà, Pep Quelart, lamenta que a més no s’hagi informat de manera correcta als membres dels patronats.

Quelart demana també que els consells tinguin poder decisori en determinats aspectes relatius a la seva matèria. De la mateixa manera s’expressa el regidor d’ICV, Bernat Villarroya.

Tan ERC com ICV i la CUP van votar en contra de la proposta amb els mateixos arguments. El PP s’abstenia, considerant que el factor determinant del canvi proposat no és tan l’eficiència sinó el control del govern en els organismes. Així la proposta va prosperar amb els vots del govern. Un altre mesura aprovada en el ple ha estat la de municipalitzar l’escola d’art Arsenal, assumint el professorat i amb la transformació de l’Entitat Pública Empresarial Local que fins ara gestionava l’escola de música en un Institut Municipal de Formació que passa a gestionar les dues escoles i que té en previsió la gestió també d’una possible escola de formació professional d’enoturisme que es vol desenvolupar properament a Vilafranca. El regidor del govern, Ramon Zaballa, va defensar aquest punt, recordant que hi ha hagut una negociació amb l’associació de professors de l’escola Arsenal, i que l’acord es positiu per a tothom.

Tan des d’ERC com d’ICV es veu amb bons ulls l’acord. Mentre de per part de la CUP, Llorenç Casanova demanava al govern votar per separat el primer punt, el referent als estatuts de l’organ de gestió, perquè no preveu la presència de la comunitat educativa i manté una majoria del govern.

Per la seva part el PP anunciava l’abstenció en aquest punt, donat que són contraris a ampliar la plantilla municipal en una tasca com l’educació en que les competències són de la Generalitat.

Ramon Zaballa va voler diferenciar els dos nivells de gestió que tindran els centres. Un de superior per els aspectes econòmics i de serveis generals i un altre en cada escola, on hi haurà representació de la comunitat educativa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: