Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una conferència i una exposició a la capella de Sant Pelegrí recorden les dones que van ser deportades per lluitar contra el feixisme

En el marc de les activitats del Solidaritats 2013, divendres s’inaugurava a la capella de Sant Pelegrí una exposició sobre les dones que van ser represaliades i deportades per la seva actitud de lluita contra el feixisme, tant a l’estat espanyol durant la Guerra Civil, com després per la seva participació en la resistència francesa contra l’ocupació alemanya.

Abans d’inaugurar l’exposició, la historiadora i presidenta d’Amical Mauthausen i altres camps, Rosa Toran, va oferir una conferència a l’auditori de Vinseum per tal de recordar la importància de la lluita d’aquestes dones. Una activitat d’Amical que s’organitzava doncs en dues parts.

En l’exposició que es va inaugurar després, Rosa Toran va explicar als assistents el paper d’aquestes dones, però també la realitat del camp de Ravensbrück, on van ser deportades la majoria de dones republicanes. Un camp on a banda de les preses polítiques, també hi havia altres col·lectius de dones perseguides per el nazisme, com ara les gitanes, les testimonis de Jehovà, o les que estaven qualificades com a asocials.

La mostra, que recull imatges i testimonis de dones que van estar als camps, mostra també dibuixos fets per les mateixes internes, explicacions del funcionament del camp i del futur que tenien les dones que hi eren internades, així com quin va ser el final d’aquestes instal·lacions i la necessitat que no caiguin en l’oblit les penalitats i vexacions que van patir en aquests camps.

L’exposició es pot visitar en l’horari habitual de la capella de Sant Pelegrí fins el 27 d’octubre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: