Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els alumnes de l’escola Guerau de Peguera de Torrelles han après com reanimar una persona amb una aturada cardiorespiratòria

Aquest 16 d’octubre s’ha celebrat el primer Dia europeu de conscienciació de l’aturada cardiorespiratòria. Per aquest motiu, a l’escola Guerau de Peguera de Torrelles de Foix, els alumnes de cinquè i sisè han participat en una sessió formativa que els permetrà tenir els coneixements necessaris per salvar vides.

La infermera d’urgències de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i instructora del Consell Català de Ressuscitació Cristina Garcia ha explicat als nens i nenes quins passos han de seguir si es troben amb una persona inconscient: comprovar si respon, demanar ajuda, veure si respira i trucar el 112 perquè l’ambulància arribi al lloc dels fets el més aviat possible.

Generalment, l’aturada cardíaca passa de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d’ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac que sol ser conseqüència d’un infart agut de miocardi. Si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts i, en cas de recuperació, aquesta pot donar-se amb presència de greus i invalidants seqüeles. D’aquí la importància de reaccionar a temps. La Cristina Garcia creu que encara hi ha molt de desconeixement quan amb una formació bàsica es poden salvar vides.

Els alumnes de l’escola Guerau de Peguera han estat molt atents a les explicacions i han participat en tot moment de la sessió. Alguns han pogut practicar la reanimació cardiorespiratòria mentre els companys els ajudaven a seguir totes les recomanacions per fer la maniobra correctament.

Aquesta iniciativa, dirigida inicialment a la població escolar, s’ha estès a la població general i a la sanitària en particular, per tal de prendre consciència del problema que representa l’aturada cardíaca. Més de 350.000 persones moren a l’any per aquesta causa fora dels hospitals a Europa. Aquesta xifra, que a Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir a la vora de deu morts cada dia, multiplica per cinc les morts produïdes per accident de trànsit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: