Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els elaboradors del Penedès parlen d’una verema memorable, sempre i quan el temps no la malmeti

Aquesta setmana s’ha iniciat la verema de la varietat macabeu, una de les tradicionals al Penedès i necessària per l’elaboració clàssica del cava.

El gerent de Caves Nadal, Xavier Nadal, parla d’una verema que pot ser memorable tan per la quantitat de raïm com , sobre tot, per la qualitat.

El cicle vegetatiu, des de la brotació dels ceps fins a la recollida del raïm ha estat més llarg en el temps i això fa que el fruit hagi madurat millor i contingui més aromes.

La collita del macabeu en els darrers anys es feia a finals d’agost, i per tan es pot parlar d’una verema que ha començat tardana. Tardana respecte als darrers anys, i més propera a la normalitat si es té com a referència els darrers 50 anys.

Segons Xavier Nadal es donen les condicions òptimes per l’elaboració de bons vins i també per uns bons caves. La previsió en aquesta finca del Pla del Penedès és iniciar la verema del xarel.lo pels volts del 15 de setembre.

En relació al moment actual que viuen els elaboradors, Nadal, que és membre de la patronal de petits i mitjans elaboradors PIMECAVA,  exposa que el sector ha pogut anar aguantant el cop de la crisi, però en la seva opinió calen canvis per afrontar el futur. Canvis que permetin fer un pas endavant.

Xavier Nadal creu que cal una modificació de la normativa d’etiquetatge  del Consell Regulador que permeti que es pugui explicar al consumidor les singularitats dels caves, per exemple si han estat elaborats amb raïm de la pròpia finca, a diferència dels que es fan amb raïm o vi comprat a altres viticultors, i els embotelladors. D’altra banda en relació al moment actual de vendes de producte es continua confirmant la tendència dels darrers anys. Augmenta l’exportació i cau el mercat espanyol. Per aquest motiu Xavier Nadal creu que caldrien més esforços per part del Consell Regulador per fer promoció en el mercat interior.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: