Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les moixigangues de Vilanova i de Valls han participat en la celebració dels 300 anys de la Moixiganga de Vilafranca

Per celebrar aquest aniversari es va fer una cercavila aquest dissabte a la tarda amb sortida des de la Plaça de la Vila que recorria alguns carrers de del centre de Vilafranca juntament amb la Moixiganga de Valls i la Moixiganga de la Geltrú de Vilanova i la Geltrú.

La data més antiga en què s’esmenta la Moixiganga de Vilafranca és de l’any 1713, fa just 300 anys. En aquella època sant Fèlix encara no era patró de Vilafranca i per tant, el ball de la Moixiganga hauria sortit en algunes celebracions de caire popular o religiós. Amb el temps va anar adquirint importància, apareixent en les diverses festes majors de Vilafranca i d’altres dates senyalades, fins que entorn de 1916 es va deixar de fer. Durant la festa major de 1985, es va recuperar el ball.

 

Dissabte es podien veure tres estils de moixiganga diferents. De manera que es feien més evidents les característiques de la moixiganga de Vilafranca.

Segons ens explicava el músic Xavier Orriols, fundador de la Moixiganga de Vilanova, el ball es va crear fa uns vint anys inspirant-se en les moixigangues de l’Alt Camp.

Per la seva banda el Josep Batet de la moixiganga de Valls destaca que se’n tenen referències des del 1833, inicialment actuant només a les decennals però des del 1991, incorporada a la festa major.

La celebració dels 300 anys va començar amb bon peu però a la nit es va veure enterbolida per la pluja.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: