Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Jaciment de la Font de la Canya s’obrirà al públic a l’octubre per a donar a conèixer el bressol de la vitivinicultura a Catalunya

La catorzena campanya d’excavacions arqueològiques a la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, considerat el bressol de la vitivinicultura a Catalunya, continua aquests dies a ple rendiment.

Una vintena de persones, entre estudiants i arqueòlegs estan obrint en extensió el jaciment per establir-ne els límits i han fet ja noves descobertes interessants.

Tot plegat es podrà veure aviat per part del públic, perquè al mes d’octubre el jaciment s’obrirà i oferirà visites i activitats a tothom qui ho vulgui.

De moment, la campanya actual ha permès descobrir que el jaciment és molt més gran del que es pensaven i, després de documentar unes 400 sitges, opinen que n’hi podria haver el doble encara sota terra. A més, han trobat a la part sud del jaciment una nova zona d’hàbitat desconeguda, més antiga que la del segle III abans de Crist ja documentada.

La setmana que ve, els arqueòlegs esperen fer noves descobertes importants com el possible mur de tanca que havia de protegir l’espai o el celler que estan convençuts que hi ha amagat a la zona.

Ara s’estan excavant sitges de fins a 3 metres de profunditat que també han permès veure indicis romans.

El Jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, ha donat fins al moment resultats molt destacats documentant l’intens intercanvi comercial que hi havia des de l’any 575 abans de Crist amb fenicis, grecs i cartaginesos i que fa pensar que la zona era un centre de mercaderies important al territori. També les llavors de vinya que indiquen el desenvolupament de l’agricultura, la base d’una premsa i tot un seguit d’elements relacionats amb la comensalitat que acompanya l’expansió del vi com un cullerot per servir-lo o els morters que servien per picar espècies o altres fruits que s’introduïen al vi per fer-lo més saborós.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: