Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 50è aniversari del monument als Castellers de Josep Cañas servirà per recordar la figura de l’escultor i la peculiar història d’aquesta obra

Demà al vespre s’inaugura a la Capella de Sant Pelegrí l’exposició “Josep Cañas. 50è aniversari del Monument als Castellers”.

La mostra, que s’està acabant de preparar aquests dies, està dividida en dos àmbits. El primer es dedica exclusivament al monument als Castellers de la Plaça Jaume I, a com es va desenvolupar la seva construcció i a tot l’impacte mediàtic que va generar a Vilafranca i fora de la ciutat. El segon àmbit repassa genèricament la trajectòria de Josep Cañas i, a través d’algunes de les seves obres, permet reconèixer identificar les seves etapes artístiques, força variades entre elles.

El monument als Castellers té una història peculiar perquè, tot i que ara és part indispensable del paisatge de la ciutat, va néixer per iniciativa popular. El seu artífex va ser l’Alfons Chulvi, director fa cinquanta anys del setmanari Penedès i de la ràdio municipal, que va proposar una consulta per aixecar un monument a Vilafranca sufragat amb aportacions populars. La consulta va tenir una gran acceptació i s’hi van sumar les administracions del moment per fer que el pilar de cinc de Cañas fos una realitat. Va ser una iniciativa gens habitual.

El monument als Castellers és una de les obres més destacades de la trajectòria de l’escultor de Banyeres del Penedès i una de les de més gran envergadura.

Cañas va treballar durant la seva trajectòria la figura humana com a tal, però també des del punt de vista de la maternitat i amb manifestacions culturals com els castells o les sardanes. La seva etapa a Mèxic, on va viure set anys, representa un canvi important en la seva obra, que també està marcada per la seva visió de la natura i, especialment, dels animals.

La inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins al 2 de setembre, serà aquest dijous a les vuit del vespre a la Capella de Sant Pelegrí.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: