Diumenge, 24 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La supervivència de la raça de gallines penedesenca perilla a causa de la crisi

Deu anys després de la creació de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca, que compta amb 4 varietats reconegudes, la supervivència de la raça autòctona passa per moments complicats segons ha lamentat la seva secretària, Maria Antònia Udina.

Segons explica fins ara rebien ajuts del ministeri d’Agricultura i de la Generalitat que ja no arriben i l’IRTA, l’Institut d’Investigació de la Generalitat de Catalunya que preserva la puresa de la raça no en podrà assumir el seu manteniment.   Davant d’aquesta difícil situació, Udina fa una crida a institucions i entitats que estiguin disposades a fer de mecenes de la raça de gallines penedesenca. A meitat d’aquest juliol han nascut els pollets que es convertiran en Galls del Penedès per Nadal. A banda del gall, però, Maria Antònia Udina sempre reivindica la femella, més barata i amb una carn més tendra. Respecte la consecució de la Identificació Geogràfica Protegida o IGP per a la raça de gallina penedesenca,  des de l’associació confien presentar tota la documentació a principis de setembre. Recordem que l’any passat ja van fer una prova pilot alimentant les aus amb grans de raïm per donar-los un valor afegit, que va resultar molt satisfactòria.   Maria Antònia Udina pensa, però, que quan la raça de gallina penedesenca disposi de la Identificació Geogràfica Protegida, s’haurà d’incrementar la producció i el consum d’aquesta espècie.   Amb l’objectiu de trencar l’estacionalitat del consum de Gall del Penedès, la granja de Maria Antònia Udina, a Santa Margarida i els Monjos, posa en marxa la campanya Apadrina el Gall de Nadal, adreçada tant a particulars com a restaurants. Udina proposa anar-hi un diumenge de setembre, quan s’anellen els galls, escollir l’animal i recollir-lo per la Fira del Gall de Vilafranca o fins i tot anar al restaurant a menjar-se’l.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: