Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Pere Bonet i Joan Amat es disputen la presidència del Consell Regulador del Cava

Les properes eleccions al Consell Regulador del Cava, el 4 de juny, seran disputades. Gairebé 12 anys després de l’última convocatòria electoral al Consell, un organisme descentralitzat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, hi ha almenys dos ferms i experimentats candidats per substituir Gustau García-Guillamet.

Com ja havíem explicat fa uns mesos, l’exalcalde de Sant Sadurní i president de l’Institut del Cava, Joan Amat, aspira a la presidència i ara el director de Comunicació de Freixenet i fins ara president de la Confraria del Cava Sant Sadurní, Pere Bonet, també ha anunciat la seva candidatura.

Ferm defensor del paper de les marques com a locomotores del sector i del Consell, Pere Bonet ha explicat al programa De copes de PTV que no troba normal que en 12 anys no s’hagin celebrat eleccions. En aquest temps tot ha canviat molt, diu, s’ha perdut velocitat i el cava ha perdut valor.

Pere Bonet defensa la unitat del sector, en al·lusió a l’existència de dues patronals cavistes, i es planteja com a repte tornar a unificar forces i sumar, no només en l’àmbit elaborador, sinó també viticultor.

Un dels problemes del cava, segons Bonet, és que el producte s’ha banalitzat, ja no es valora la seva excepcionalitat, tot admetent que els baixos preus que proliferen al mercat hi han ajudat.

El director de Comunicació de Freixenet lamenta la recent marxa d’una dotzena de cavistes de la DO Cava, entre ells Raventós i Blanc, perquè han abandonat “un vaixell que navegava, enmig de turbulències, però en la màxima divisió a la Unió Europea”.

Quant a la creació de sub-zones, com a la DO Penedès, pensa que és un dels debats que el Consell Regulador haurà d’afrontar “amb profunditat”, però personalment no n’és partidari. Diu que “un excés de zonificació és perjudicial”.

Bonet admet que el baix preu del raïm és un problema greu i en aquest sentit dona la raó als viticultors, però es remet a la manca de valor afegit del cava que no permet valoritzar tots els agents implicats en la seva producció i elaboració.

Aquesta visió i la de Joan Amat, no tan distants entre si, s’enfronten en les properes eleccions al Consell Regulador del Cava. Tot i que la cita electoral és el 4 de juny, la presa de possessió i elecció del president no es farà fins el 2 de juliol.

<strong> </strong>

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: